Troben una granada de mà de la Guerra Civil en un refugi antiaeri de Figueres

Els Tedax dels Mossos d'Esquadra s'han endut l'artefacte després de desactivar-lo

Els operaris de la Brigada Municipal de Figueres han trobat una granada de mà de la Guerra Civil a l'interior del refugi antiaeri de la plaça del Gra. La troballa s'ha fet pels voltants del migdia i de seguida s'ha alertat el grup especialitzat en explosius dels Mossos d'Esquadra, els Tedax. Els agents han anat a lloc i, després de comprovar que no hi havia perill, s'han endut l'artefacte després de desactivar-lo. La granada es trobava en un dels racons del refugi, mig colgada per l'aigua i el fang que hi havia acumulats.

El refugi antiaeri, on hi cabien unes 200 persones, va permetre als figuerencs poder-se amagar durant els cruents bombardejos que va patir la ciutat l'any 1938. El refugi antiaeri de la plaça del Gra de Figueres -del qual ja se'n tenia constància- es va posar al descobert la primavera de l'any passat. La intenció de l'Ajuntament és fer-lo visitable, però encara no hi ha data per a la seva obertura al públic.

Aquest matí, la Brigada Municipal ha baixat fins a l'interior per fer-hi comprovacions. Ha estat aleshores quan els operaris han trobat la granada de mà, que es trobava en un dels racons del refugi antiaeri, mig colgada per l'aigua i el fang.

No és la primera vegada que es troben artefactes explosius a dins del refugi. Però fins ara, només se n'havien trobat trossos. De fet, quan l'any passat s'hi va poder accedir, es van localitzar restes de projectils a l'interior (juntament amb pertinences dels figuerencs que s'hi havia refugiat, com ara ampolles de vidre, soles de sabata, llaunes o estris de cuina).

La granada de mà que ha aparegut avui, però, estava intacta. Només li faltava l'anella de seguretat. Per això, s'ha alertat el grup especialitzat en explosius dels Mossos d'Esquadra, els Tedax, que s'han desplaçat fins al refugi per comprovar l'estat en què es trobava l'artefacte. Després de veure que no hi havia perill, se l'han endut després de desactivar-lo.

Refugi durant els bombardejos del 38

La construcció d'aquest refugi antiaeri se situa a l'any 1936, poc després de l'inici de la Guerra Civil. Va ser al 38, però, quan els figuerencs hi van baixar més vegades. I és que aquell any, Figueres va patir els cruents bombardejos del conflicte bèl·lic.

L'any passat, aprofitant les obres de reforma que s'estaven fent a la plaça del Gra, l'Ajuntament va intentar descobrir les dues entrades del refugi amb l'ajuda de documents de l'època. Una d'elles, situada a la part nord de la plaça, estava taponada amb còdols i va aparèixer completament enrunada. L'altra, però, que es troba a l'extrem est, s'havia tapat amb rajols i runa, i encara conservava l'escala.

L'estructura subterrània, on hi cabien unes 200 persones, té una galeria principal en forma d'L, que ressegueix el contorn nord-est de la plaça del Gra. El refugi està situat a uns 3 metres de profunditat, això no hi havia perill que els obusos el poguessin ensorrar durant els bombardejos. Cadascun dels dos braços de la galeria principal té uns 2 metres d'amplada, 2,20 d'alçada i en fa dotze de llargada.