Girona, capital mundial dels arxius durant tres dies

Més de 900 persones de 90 nacionalitats diferents assisteixen al Congrés d'Arxius i Indústries Culturals

Girona s'ha estrenat aquest matí com a epicentre mundial dels arxius en la primera sessió del congrés internacional Arxius i Indústries Culturals. Durant tota la setmana, i especialment els dies del congrés -de dilluns a dimecres-, la ciutat acollirà més de 900 persones de 90 nacionalitats diferents que assistiran a la cita, que es fa al Palau de Congressos. L'encarregat de donar el tret de sortida ha estat el xef del Celler de Can Roca, Joan Roca, que ha destacat la importància que té per a la cuina documentar bé tots els ingredients i plats. La inauguració del congrés ha estat marcada per la reivindicació de la importància dels arxius com a eina de futur.

Durant la primera jornada del congrés s'ha reivindicat el paper cabdal dels arxius com a eina per al coneixement del passat i, sobretot, "per esdevenir el patrimoni del futur". En aquesta línia, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assenyalat durant la presentació que l'Ajuntament de Girona s'adheriria en el ple d'aquest vespre a la Declaració Universal dels Arxius. "Això suposa una mostra més en el compromís de la ciutat en la preservació, la posada en valor i la difusió de la documentació que hi ha als nostres arxius", ha manifestat l'alcalde.

La transcendència del paper dels arxivers en la preservació del patrimoni i de la memòria col·lectiva també ha estat un eix central de les intervencions de l'obertura del congrés. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, s'hi ha referit quan ha destacat que un país "necessita un bon sistema d'arxius per poder desplegar-se amb una identitat oberta, plural i democràtica".

La centralitat de Girona en el món dels arxius durant aquests dies s'ha posat de manifest també en les paraules del president de l'International Council on Archives (ICA), Martin Berendse, que ha posat èmfasi en el fet que, durant una setmana, Girona serà "la capital mundial de coneixement en matèria d'arxius". També ha intervingut en la inauguració el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, que ha remarcat que els gironins "poden estar orgullosos de la riquesa documental" dels seus arxius. Per la seva banda, el cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, Joan Boadas, ha ressaltat que l'èxit de convocatòria d'aquest congrés "posa en evidència la vitalitat i la voluntat de transcendir de la nostra professió":

Els arxius i la cuina

El xef del restaurant el Celler de Can Roca, Joan Roca, ha estat l'encarregat de pronunciar la conferència inaugural del congrés, titulada 'Arxius, creació i excel·lència' Roca ha remarcat la importància de "l'ingredient de la memòria" dins la seva cuina. "Per a nosaltres la memòria és un punt de partida creatiu, la nostra memòria i les nostres vivències són un cúmul d'informació importantíssima per crear plats nous i també perquè puguem aconseguir emocionar el client que està assegut a taula si fem que pugui trobar en la nostra proposta gastronòmica algun element que li recordi un moment, una situació o un lloc determinat", ha manifestat el cuiner.

El xef del segon millor restaurant del món ha explicat que un cop han creat un plat, el fotografien, n'escriuen la recepta definitiva i hi afegeixen informacions diverses. També ha assegurat que dins el celler del restaurant hi ha un gran arxiu en forma de carta, amb 3.500 referències a la carta de vins i més de 40.000 ampolles.