CiU critica que l'Estat anuncií grans inversions per a l'N-II però que mai les executa

Els parlamentaris volen crear un observatori ciutadà que controli si es compleixen les previsions dels pressupostos generals

Els diputats i senadors de CiU a Madrid han criticat que Girona sigui la demarcació amb menys inversió per habitant en els PGE per al 2015. Jordi Xuclà ha assegurat que la inversió és de 70 euros per cada gironí, una xifra clarament "esquelètica" i que no soluciona les mancances de les comarques gironines en matèria d'infraestructures.

Xuclà ha estat especialment crític amb un dels projectes més importants encallats des de sempre a la demarcació: el desdoblament de la carretera N-II, que crea les comarques gironines de nord a sud. El diputat ha assegurat que el suposat "projecte estrella" de l'executiu del PP per a l'any vinent és el desdoblament del tram Sils-Caldes, amb una partida consignada de 6,8 MEUR (milions d'euros) i ha tirat de xifres per demostrar que ja l'any 2008 aquest tram tenia una inversió prevista "però mai s'ha acabat executant".

El mateix passa amb altres trams, com el Maçanet-Sils -al tram sud de l'N-II- o el Medinyà-Orriols -a la part nord-. "Les seves inversions estrella arrosseguen retards i partides milionàries des de fa anys", ha afirmat Xuclà que també ha assegurat que els PGE del 2015 porten aparellada la confirmació d'una "molt mala notícia", que l'Estat no desdoblarà la carretera entre Maçanet i Tordera.

Perquè aquests "incompliments en l'execució" dels pressupostos arribi a la ciutadania, CiU proposa crear una mena d'observatori amb participació de la societat civil que vagi avaluant el grau de compliment de compromisos. "A Catalunya es calcula que s'executa un 20% menys del que es promet però a Girona creiem que no s'arriba ni al 50% d'execució", ha afirmat Xuclà que creu que això confirma que l'Estat "abandona Girona".

El diputat, a més, també ha assegurat que aquest abandonament també es produeix en matèria ferroviària. "L'Estat té diners per invertir en el que li sembla i està clar que a Girona no vol invertir en obres pendents, per exemple en soterrar les vies del tren", ha afirmat.

Montse Surroca i Joan Bagué han assegurat que aquest abandonament també és evident en l'àmbit de la cultura, on la inversió ha caigut en picat i només hi ha una partida per obres de manteniment del Castell de Sant Ferran de Figueres. Per això, ja avancen que presentaran esmenes als PGE per intentar esgarrapar més inversió per Girona.