Els sindicats gironins s'encomanen a la indústria per sortir de la crisi

Alhora reclamen un increment salarial

A comarques gironines, la indústria ocupa 45.340 treballadors. Són més del doble dels qui treballen a la construcció (21.630) i no arriben a una quarta part dels qui ho fan en serveis (200.485). Per als sindicats CCOO i la UGT, però, el sector secundari ara com ara és l'únic que pot actuar com a motor per ajudar la demarcació a sortir de la crisi i enfilar la recuperació.

D'entrada, els dos sindicats asseguren que és difícil que el turisme i els serveis reactivin l'economia. Primer, perquè el sector terciari arrossega cada cop "més precarietat i contractes temporals"; segon, perquè costa molt que guanyi competitivitat i, tercer i últim, perquè amb ell no n'hi ha prou perquè augmenti el consum intern.

Per contra, però, tant CCOO com la UGT asseguren que la indústria sí que té potencialitats. De fet, els dos sindicats es remeten a les estadístiques, que demostren que, d'ençà del 2009, el sector ha fet "un avenç important" en competitivitat, abaixant els costos laborals unitaris fins a un 17% (a la zona Euro, aquest percentatge es troba al 3%).

A més, tant CCOO com la UGT subratllen que la indústria suposa més del 18% del PIB a la demarcació. "Per tant, el sector secundari té bona base per créixer en estabilitat, competitivitat i creació d'ocupació", indica el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte.

Els sindicats, però, també recorden que tot el que s'ha fet fins ara per impulsar el sector s'ha quedat en paper mullat. Asseguren que el 'Pacte per a la indústria a Catalunya', sorgit d'un manifest de finals del 2012, no ha tingut cap mena d'efecte a les comarques gironines. El document va ser impulsat pels sindicats, organitzacions empresarials, universitats i col·legis professionals.

Nou manifest

Per això, ara CCOO i la UGT de les comarques gironines han redactat un nou manifest, que volen estendre a empresaris i adminisració. Batejat com a '+ treball, + estabilitat, + salari Per a la Reindustrialització de les comarques gironines', el document recull quines són les demandes que fan els dos sindicats perquè el sector secundari sigui una "veritable economia productiva" a la demarcació.

Entre les propostes que es fan hi ha les d'impulsar la formació, incrementant l'FP o aprofitant perquè aquells treballadors que estiguin a l'atur es reciclin (seguint el model alemany). A més, els dos sindicats també demanen més ajudes directes al sector i insten l'empresariat a no ser productius a costa dels salaris dels treballadors.

"Els sindicats ens hem adonat que, quan les indústries gironines han crescut a l'exterior, ho han fet a canvi de costos laborals", ha explicat el secretari general de CCOO. Compte assegura que la internacionalització és bona, però també recorda que el sector exterior "crea només un de cada quatre llocs de treball" a dins les empreses i que, si es continuen retallant sous, el consum intern també se'n ressenteix.

"Hi ha altres fórmules per aconseguir productivitat, com ara retallar els beneficis, jugar amb la política de preus o racionalitzar els costos energètics", concreta la secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa. Per això, tant CCOO com la UGT reclamen a l'empresariat que apugi els sous de les plantilles.

Per començar a estendre el manifest, avui els dos sindicats han fet una assemblea d'afiliats als locals del carrer Miquel Blai. A partir de la setmana vinent, començaran a fer arribar el document al sector empresarial i a l'administració. "Sense indústria no hi ha futur", conclouen tant Compte com Bassa.