La declaració de Bárcenas davant Ruz arriba al Temporada Alta

L'obra, dirigida per Alberto San Juan, es va estrenar inicialment a Madrid

Jordi Casanovas porta a una escena els diàlegs íntegres entre el jutge i l'imputat durant la declaració on Bárcenas va reconèixer que al PP existia una comptabilitat B des de feia 20 anys. El dramaturg català s'ha aliat amb Alberto San Juan que s'ha encarregat de muntar i dirigir l'obra, que ja s'ha pogut veure ja a Madrid. 

Allò que va començar com un "experiment teatral" ha obtingut uns resultats que satisfan el dramaturg. Casanovas explica que molta gent ha pogut rellegir fragments d'aquell tens interrogatori que va durar cinc hores però que el fet que aparegui als mitjans de comunicació no permet imaginar com seria amb detall, quines reaccions tindrien un i altre, quins gestos farien o amb quin to parlarien. És aquí on 'Ruz-Bárcenas' juga amb confeccionar l'atmosfera en la quan desenvolupar aquest interrogatori. 

Casanovas no ha afegit ni una coma al text, però sí l'ha reduït de cinc hora a només 60 minuts i ha alterat l'ordre d'alguns dels fragments. "Agafem uns personatges reals i els posem en un context de ficció com és un teatre, i veiem que es converteixen en una cosa pròxima als espectadors", reflexiona Casanovas, que creu que la potència del muntatge rau, precisament, en que el text és verídic. 

El dramaturg català reconeix que tenia ganes d'escriure sobre la corrupció però que tot allò que posava sobre el paper li semblava "exagerat". Fins que va caure a les seves mans aquesta declaració. "Sovint pensem que la gent que organitza aquestes estafes són ments privilegiades però descobreixes que tota la corrupció té fonaments molt simples, casposos i cutres i en el fons acabes enfadant-te pensant com pot ser que ens hagin colat tants gols", reflexiona Casanovas. 

Nou treball amb Jordi Pujol de protagonista

Després de treballar amb aquest tipus de teatre -en què la base és un text i uns personatges reals sense afegir elements de ficció-, Casanovas confessa que està treballant en un projecte similar. En aquest cas, el protagonista serà l'expresident Jordi Pujol que ha confessat haver amagat una herència milionària a l'estranger durant més de 30 anys. "Em sembla molt interessant i higiènica la peça de 'Ruz-Bárcenas' perquè ens permet descobrir què funciona malament i estic segur que caldria que en féssim tant d'aquí com d'allà", afegeix. 

L'obra té una posada en escena molt senzilla i el text és el gran protagonista. Els actors escollits per interpretar els dos personatges són Pedro Casablanc (Bárcenas) i Manolo Solo (Ruz). Després de fer-se a Madrid, l'obra s'estrena a Catalunya de la mà del Temporada Alta i es podrà veure divendres 10 d'octubre al Teatre de Salt.