Prop de 40 treballadors de transports sanitaris gironins es manifesten contra la retallada salarial

Els sindicats han qualificat la retallada com 'il·legal'

CCOO i UGT han denunciat que es tracta d'una mesura 'il·legal' que 's'afegeix a una sèrie d'incompliments que l'empresa està fent respecte al conveni col·lectiu'. La responsable sindical de CCOO a Girona, Lourdes Alsina, ha explicat que des de fa un temps, l'empresa ha deixat de pagar les hores de formació als treballadors i que també preveu descomptar del salari els dies personals que els treballadors demanin.

Alsina ha remarcat que es tracta, tot plegat, de mesures que fan més precaris els llocs de treballs, els quals, ha recordat, 'tenen una gran responsabilitat' i 'han de garantir la qualitat del servei'. La representant de CCOO també s'ha queixat de 'l'actitud intolerant' de l'empresa i de la patronal de solucionar aquest conflicte laboral.

Per als propers 19, 20 i 21 de juliol hi ha prevista una vaga de 24 hores arreu de Catalunya per protestar contra la retallada salarial i la resta 'd'incompliments' del conveni, que segons els treballadors, l'empresa està fent des de fa temps.

Les negociacions, trencades

El conflicte del sector de transport sanitari ve de lluny. Segons la representant sindical de CCOO, Lourdes Alsina, el passat març la patronal ACEA va trencar la negociació del conveni col·lectiu al·legant que es troben en situació de crisi econòmica. Des d'aleshores, la patronal només ha posat una proposta sobre la taula que passa per negociar el conveni sense possibilitat de modificar la mesura que preveu la retallada salarial.

CCOO i UGT es neguen a negociar sense incloure aquest punt perquè, segons defensen, es tracta d'una mesura 'il·legal' ja que el conveni col·lectiu que hi ha entre treballadors i empresa és privat i, per tant, el decret llei que s'està aplicant a l'administració i la resta d'empreses públiques 'no afecta al sou dels treballadors d'aquest sector'.

A més a més, els sindicats reclamen que si bé és cert que existeixen motius econòmics darrera d'aquesta retallada, es facin públiques les memòries econòmiques de l'empresa i es negociï en funció del coneixement d'aquestes dades. 'Volem l'estabilitat del sector', ha afirmat Alsina. 'Sense tenir la informació que demanem, deduïm que tota la crisi l'hem de pagar nosaltres, els treballadors', ha afegit.