'Encara que tingui ciutadania britànica jo em sento d'aquí'

Una dotzena d'estrangers han presentat la seva sol·licitud a Girona per poder votar a la consulta

Amb la sol·licitud degudament omplerta, el passaport i el NIE. En Tobias Willett ha anat fins a la Delegació del Govern a Girona (el lloc del territori establert per la comissió de control) per entrar-hi tota la documentació que el permetrà votar a la consulta del 9-N. Ell té ciutadania britànica, però tot i que sobre paper figuri que és anglès, fa molts anys que se sent català.

En Tobias, que té 56 anys, viu amb la seva parella a Sant Aniol de Finestres (Garrotxa). Ara, ell ja s'ha afegit a la dotzena d'estrangers que han presentat la seva sol·licitud a Girona per poder votar el 9-N. Explica, però, que se li ha tirat el temps a sobre. "Avui és l'últim dia que tenim els estrangers per inscriure'ns; he hagut d'anar corrents a l'ajuntament a demanar el certificat d'empadronament", diu Willett.

En Tobias explica que, per a molts estrangers, serà "problemàtic" poder presentar la sol·licitud a temps si el Govern no allarga el termini. A més, també creu que no n'hi ha prou amb habilitar només un punt d'entrada de documentació a la Delegació del Govern a Girona per a tot el territori.

"Si per a mi ja ha suposat una molèstia, imagina't per a algú que hagi de venir del darrer poble del Ripollès", explica Willett. I hi afegeix: "Estic segur que per distàncies molta gent no ho farà, i menys amb tan poca antelació com s'ha donat".

Willett diu que ja ha parlat amb altres estrangers que, com ell, viuen a les comarques gironines per fer-los saber on han de presentar la sol·licitud i quina és la documentació que han d'aportar (si falta un paper o document, sigui passaport o NIE, no es pot entrar). "Esperàvem dia rere dia a veure quan s'obria la inscripció, i ens trobem amb què avui mateix s'acaba; per això és molt important que s'allargui tots els dies que pugui", insisteix.

Contrast amb Escòcia

"Encara que tinc ciutadania britànica jo em sento molt d'aquí; Catalunya és el meu país des de fa molts anys ", assegura Willett. Ell mateix s'engloba dins el grup dels coneguts com a 'nous catalans' i desitja que, el proper 9-N, pugui dipositar el seu vot a l'urna.

"Crec que la consulta s'acabarà fent, perquè hi ha molta gent que treballa contra tots els esforços que està fent Madrid per impedir-la", explica. I hi afegeix: "No em crec que tot el que s'ha fet acabi en no-res". Willett creu que l'estat espanyol, amb els continus cops de porta al 9-N, demostra tenir "una cultura democràtica molt defectuosa", que l'està deixant "retratat".

"Les lleis se suposa que estan fetes pels humans i per als humans", diu el veí de Sant Aniol de Finestres. I conclou, referint-se a l'Anglaterra que el va veure néixer: "La situació de Catalunya contrasta amb la d'Escòcia; allà no s'ha acabat el món perquè s'hagi votat".