Dilluns comença la restauració de les Vies Verdes malmeses per les tempestes

Els treballs tindran un cost de més de 50.000 euros

Aquest dilluns començaran a restaurar les vies verdes que han quedat malmeses per les fortes pluges de la passada setmana. Segons ha explicat el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona i vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, els treballs s'allargaran unes dues o tres setmanes i tindran un cost de més de 50.000 euros.

De moment, la Diputació de Girona ja té previst destinar-hi una partida de 25.000 euros. Els trams més afectats, on la pluja fins i tot ha arrencat el ferm, són la zona de Girona fins a Llambilles, Cassà de la Selva, un tram de Santa Cristina d'Aro i un sector d'Olot. Les vies verdes gironines reben uns 2 milions d'usos a l'any.

"Les darreres pluges no només han afectat el TAV sinó també a la baixa velocitat", ha assenyalat Miquel Calm. El Consorci de les Vies Verdes de Girona és un organisme de la Diputació de Girona que actualment engloba 353 quilòmetres i és una de les rutes més importants d'Europa.

Segons ha detallat el vicepresident de la Diputació de Girona, el fort episodi de pluges que va caure la passada setmana va arrencar el ferm d'algunes zones de la via verda i en altres ha provocat destrosses, grans bassals o s'ha emportat algunes senyalitzacions. "L'aigua baixava molt canalitzada i, en alguns punts, les vies verdes es van convertir en una riera, riu o rec provocant greus desperfectes", ha afegit. Calm ha assenyalat que es tracta d'una incidència excepcional i miraran com poden trobar els diners necessaris per realitzar totes les actuacions.

En principi, el cost de les obres serà d'uns 50.000 euros. De moment, la Diputació de Girona ja té reservada una partida de 25.000 euros. "No podem tenir les vies verdes en aquest estat, tant per motius de seguretat com també perquè són espais molt utilitzats", ha comentat. En concret, les zones més afectades són els trams de Girona fins a Cassà de la Selva, passant per Llambilles, una zona de Santa Cristina d'Aro i un tram d'Olot i Anglès. "Es tracta d'una acció prioritària, ja veurem d'on traiem els diners", ha comentat el vicepresident.

Els treballs duraran entre dues i tres setmanes. Les obres de restauració començaran per les zones més afectades i, posteriorment, s'anirà avançant cap als altres espais. "Manarem la pressa perquè som conscients que hi ha pressa, no deixarem que la gent s'entretingui", ha subratllat Calm. "Es tracta d'un atractiu turístic clau que hem de mantenir en condicions impecables perquè si no tindria cap sentit", ha afegit.

D'altra banda, Calm ha avançat que volen tornar a instal·lar comptadors a les vies verdes gironines per registrar el nombre de persones i usos que tenen aquests vials. Actualment calculen que reben uns 2 milions d'usos anuals. "Ja tenim alguns comptadors en zones determinades però ens agradaria tenir més dades", ha assenyalat. En principi, des del Consorci ja tenen delimitades unes zones que acostumen a ser molt freqüentades. Es tracta de la sortida de Girona cap a Llambilles, la zona de Bescanó, la sortida d'Olot fins a Les Planes d'Hostoles, la via verda que va de Platja d'Aro fins a Llagostera i el tram de Palamós a Palafrugell.