L'Ajuntament de Girona encara no ha rebut l'informe tècnic del TAV

Si no se'ls entrega en les properes hores presentaran un conenteciós administratiu

L'Ajuntament de Girona ha assegurat que tiraran endavant un contenciós administratiu contra Adif si aquest dilluns no reben l'informe tècnic sobre el túnel del TAV. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, subratlla que la demora és "incomprensible" però espera no tenir que tirar endavant el contenciós.

D'altra banda, Ribas ha explicat que aquest migdia encara no havien rebut cap notificació del jutjat de guàrdia de Girona sobre l'escrit que van entrar ahir al vespre. L'equip de govern té previst reunir-se demà amb el departament jurídic de l'ajuntament i valoraran la possibilitat d'aixecar una acta notarial de totes les zones afectades per les obres de l'alta velocitat.

A dos quarts de quatre de la tarda, l'Ajuntament de Girona encara no havia rebut l'informe tècnic sobre la seguretat del túnel TAV que es va inundar la setmana passada. "No hem rebut l'informe de seguretat com tampoc l'informe dels danys patits i les reparacions que s'han portat a terme", ha explicat el regidor d'Urbanisme. Per això, el consistori ha assegurat que presentaran un contenciós administratiu contra Adif si aquest dilluns, no reben els documents sol·licitats. "Esperem no haver de fer-ho i que demà ens enviïn els informes, si és així, contactaríem amb tècnics de fora i col·legis professionals perquè ho analitzessin", ha afegit Ribas.

D'altra banda, la reunió amb els serveis jurídics del consistori també servirà per valorar la possibilitat d'aixecar una acta notarial perquè s'analitzessin cada una de les zones afectades per les obres del TAV. "D'aquesta manera tindríem una base per si no hi ha una solució immediata i no rebem una planificació de les obres de restauració. Així, amb l'acta notarial podríem fer les accions a nivell administratiu que fessin falta per demanar que es reparin els espais afectats", ha argumentat.

Aquest dissabte al vespre, el subdelegat del govern espanyol a Girona ha explicat que la demora de l'informe podria ser causada per problemes tècnics o circumstancials. Una resposta que el consistori gironí no acaba de creure's. "No sé què vol dir amb problemes tècnics però, francament, estem al segle XXI, existeix internet i hi ha molts mitjans de comunicació per enviar un document", ha explicat el regidor. Segons Ribas, la demora és "incomprensible", ja que es tracta d'una demanda "molt lògica". "Si amb tècnics es refereixen que hi ha gent de vacances perquè és cap de setmana... Esperem que demà ho tinguem", ha subratllat.

En principi, l'alcalde de Girona té previst parlar dilluns per telèfon amb el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, que va visitar la zona afectada per la inundació ahir, dissabte. Segons les paraules del regidor d'Urbanisme, el contenciós administratiu és una forma de mostrar que el consistori "no defuig de les seves responsabilitats". Tal com va assenyalar el batlle gironí, l'ajuntament considera que el servei del TAV ha de complir amb totes les garanties de seguretat que prescriuen els serveis d'emergència o els bombers.

D'altra banda, el consistori encara no ha rebut cap notificació sobre l'escrit que l'ajuntament va entrar ahir al vespre als jutjats de guàrdia. Tal com ja va explicar Ribas, el consistori va decidir prendre aquest pas perquè Adif havia restablert el servei sense enviar-los l'informe sobre la seguretat del túnel. A l'escrit, l'ajuntament feia saber la situació al jutge i li demanava que reclamés l'estudi i prengués les mesures que cregués oportunes, entre elles hi havia la suspensió cautelar del servei del TAV entre Girona i Figueres.

"Encara no ens han comunicat res i estem amatents a l'espera de què dirà el jutge. No volem influenciar ni pressionar, serà ell qui valorarà si hi ha risc com per suprimir el servei", ha aclarit Ribas. Finalment, el regidor ha explicat que ja fa temps que l'equip de govern - amb la col·laboració del departament jurídic- està recopilant informació sobre els barris i les zones afectades per les obres del TAV. "Hem d'estudiar cap a on actuarem, què farem i quantificar la situació en la qual ens trobem", ha explicat. Segons el regidor, el barri de Sant Narcís és un dels espais més castigats.