El Mercat del Lleó de Girona celebra 70 anys amb una gran festa

Més d'un miler de gironins es van apropar a les celebracions

La festa de celebració dels 70 anys del Mercat del Lleó va començar amb una cercavila a càrrec de la Banda d'en Pere Botero que va recórrer diferents carrers de la ciutat de Girona fins arribar al Mercat del Lleó. En aquell moment va començar l'espectacle «Una paradeta particular» de La Bleda, que va ser seguit per un nombrós públic infantil.

Carles Puigdemont, alcalde de Girona i client habitual del Mercat, i Joan Gironell, president de l'Associació de Comerciants del Mercat del Lleó van fer uns parlaments en què van destacar la importància que aquest equipament té per a la ciutat, així com un repàs a la seva història.

El pregó de la festa va anar a càrrec dels reconeguts cuiners Joan Roca i Iolanda Bustos, que van destacar el paper que juguen els mercats per conèixer el que passa en una ciutat des d'un punt de vista gastrònomic.

Després del pregó es va fer la bufada d'espelmes del pastís que va elaborar l'Escola d'Hostaleria de Girona. Posteriorment el públic va poder gaudir amb les actuacions de la Jove Big Band Girona, del duo humorístic Xuriguera i Faixedas, i la rumba rock The BlacKiss.

Mentrestant a la plaça Salvador Espriu es posava en funcionament una seguit de parades on els assistents podien degustar elaboracions gastronòmiques fetes amb productes del Mercat, i preparades pel cuiner Toni Vallory del col·lectiu Girona Bons Fogons, així com tastos de fruita de Mercagirona, d'embotits de La Selva i vins d'Empordàlia.

Setanta anys d'història

L'origen del mercat es remunta a l'edat mitjana però va ser a partir del segle XVIII quan es va establir un mercat setmanal a la plaça de les Cols, que posteriorment donaria origen al mercat municipal. El 1941 van iniciar-se les obres i tres anys després, el 3 de novembre de 1944, es va inaugurar oficialment el nou edifici del Mercat Municipal d'Abastaments. El 15 de novembre s'iniciava la venda al públic.

En aquests anys el Mercat ha estat sotmès a algunes reformes, com la de l'any 1982 en que es va remodelar la totalitat de parades interiors, i la de 1993 en que es va substituir la coberta, les cambres frigorífiques, les obertures i els subministraments. El 1997 es va millorar la pavimentació interna, el 2002 es va instal·lar un nou sistema de climatització i el 2008 es va construir un moll de càrrega i es va millorar l'entorn. El 2009 el cuiner Joan Roca va inaugurar l'Aula Gastronòmica.

El Mercat del Lleó

El Mercat Municipal d'Abastaments és el centre de distribució de producte fresc de la ciutat: carn, peix, fruites i verdures, queviures... En els darrers anys l'actualització del mercat i els productes que s'hi poden trobar ha estat constant, incorporant les darreres novetats gastronòmiques, com els productes biològics, sense gluten, plats preparats, carnisseria equina, i espècies, entre altres. També s'hi pot trobar una aula gastronòmica on s'hi fan activitats de tot tipus relacionades amb la cuina de mercat.

El mercat, que es troba situat a la plaça Francesc Calvet i Rubalcaba, popularment coneguda com la plaça del Lleó, té una superfície de planta de 1.712 m² distribuïts, quasi a parts iguals, entre parades i passadissos i amb un lineal de venda de quasi mig quilòmetre. Hi ha 58 punts de venda que comprenen diferents carnisseries, cansaladeries, xarcuteries, fruiteries, peixateries, menjars cuinats i pesca salada, entre d'altres.

En el darrer estudi sobre els usuaris del Mercat, que va elaborar l'Ajuntament de Girona el 2011, es constatava que hi ha uns 1.200 clients diaris, i que el perfil més habitual és el d'una dona d'uns cinquanta anys que fa una despesa mitjana de 50€, dedicats principalment a fruita i peix.