Liberisliber de Besalú vol convertir-se en la fira d'editorials independents de referència

La 5a edició de la mostra ha superat rècord amb 37 firmes i centenars de visitants

Besalú s'ha convertit aquest cap de setmana en el centre neuràlgic de les editorials independents. La població garrotxina ha acollit la 5a edició de la fira Liberisliber, que enguany s'ha superat amb 37 editorials i centenars de visitants.

Seguint amb l'estela de l'any passat, la mostra ha apostat pel món de la poesia i grans noms del sector. Per això, han creat l'Escaramussa poètica i ha comptat amb figures com Enric Cassasses o Albert Sánchez Piñol.

A més, també s'han incrementat les presentacions de llibres en primícia sense oblidar el caràcter reivindicatiu. Avui, centenars de persones han escoltat el tinent Luis Gonzalo Segura que ha novel·lat la corrupció dins de l'exèrcit espanyol.

Aquesta cinquena edició ha apostat per la poesia i les grans figures, buscant la "bibliodiversitat" i sense perdre el seu característic estil reivindicatiu. "Per això, destaca una nova activitat 'L'Escaramussa poètica', un combat entre sis poetes que ha aconseguit un èxit aclaparador, un recital de poesia i fins i tot una taula rodona sobre política que estava a rebentar", ha assenyalat el director. En principi, l'any passat la fira ja va donar a conèixer que s'havia notat un augment del nombre d'editorials que apostaven per publicar poesia en català. Una tònica que enguany s'ha consolidat.

D'altra banda, i seguint amb la línia de les darreres edicions, la mostra manté l'esperit i el pensament crític amb activitats com 'Tots farem 100 anys', per homenatjar i reivindicar els autors que compleixen el seu centenari i han estat aparats de les celebracions oficials.

Des de l'organització asseguren que han doblat la seva presència a les xarxes socials i que els editors han notat un augment de les vendes respecte altres anys, tot i que el sector intenta fer equilibris davant del gran descens de vendes que han registrat aquest 2014. Enguany, la mostra ha comptat amb grans noms com Cesk Freixas, Joan Colomo, l'actriu Sílvia Bel, Enric Casasses, Albert Sánchez Piñol, la periodista Rosa Maria Calaf o el professor Manuel Salgado.

També s'ha intentat que les editorials aprofitessin la fira per presentar les seves últimes novetats. És el cas del llibre de Víctor Sunyol 'Birnam', el d'Adrià Pujol i Cruells, 'Picadura de Barcelona' o la firma Dux que ha arribat a la mostra amb el primer llibre de Pere Perpinyà 'Operació Montserrat: atemptat al cor de Catalunya'. El mateix autor ha realitzat la seva primera firma de signatures dins del Liberisliber.

"Hi ha una cosa que tenen les petites editorials i és que sempre, des del seu naixement, han estat vivint enmig de la precarietat i les dificultats però la gent que es dedica a aquest sector ja està acostuma a remar contra el vent", ha assegurat el director de la mostra. Enguany, la fira ha comptat amb més suport institucional de la mà del Ministeri de Cultura, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Besalú. "Hem notat un canvi de sensibilitat per part de la Generalitat tot i que ha sigut a base de treballar-nos ho molt", ha comentat Codes Luna.

Des de l'organització tenen clar que volen convertir la fira Liberisliber en la mostra de referència del sector. "Creiem que les institucions han de fer una aposta definitiva perquè així la fira pugui arribar al nivell de la que es fa a França amb 200 editorials o la de Roma", ha assenyalat el director. Codes Luna ha assegurat que són "ambiciosos" perquè consideren que ho tenen "tot de cara".

Reivindicació i conscienciació

Un clar exemple de la voluntat reivindicativa de la mostra ha estat la conferència d'aquest diumenge del tinent Luis Gonzalo Segura que va donar a conèixer mitjançant un llibre la corrupció existent dins de l'exèrcit espanyol. Una novel·la que no ha agradat gens a una part del cos militar que l'ha perseguit, empresonat i amenaçat de mort. Centenars de persones s'han reunit a la placa cèntrica de Besalú per escoltar la seves vivències.

"És molt dur, hi ha gent a qui li sembla molt bé el que he fet però altres que m'insulten pel carrer. A nivell d'exposició pública és molt dur però crec que es la meva obligació donar-ho a conèixer i que tothom es conscienciï sobre aquesta problemàtica", ha assegurat. Gonzalo Segura, de 37 anys, ha estat dotze anys a les Forces Armades i l'any 2011 arran d'una auditoria sobre material informàtic, va començar a descobrir la corrupció que existia dins de l'exèrcit.

"Hi ha una absència absoluta de fiscalitat dins l'àmbit militar, el ministeri no vol fer cap mena d'investigació", ha subratllat. El tinent ha assenyalat que els casos que ell ja narra en el llibre s'han anat coneixent i posant a la llum pública durant els darrers mesos. Tot i això, ningú ha mogut un dit per solucionar-ho. Tot al contrari, l'autor va ser empresonat durant dos mesos. Durant aquest temps, va patir una gastroenteritis greu però els oficials no van voler ajudar-lo. "Durant una nit vaig començar a trobar-me molt malament i vaig demanar un metge, em van dir que truqués a l'asseguradora privada i que era el meu problema. Vaig voler posar una denúncia però no em van deixar", ha explicat.

Segons Gonzalo Segura, un dels principals problemes dins de l'exèrcit és la gran quantitat d'oficials, un 69% de les forces armades, i la impunitat i corrupció que hi ha entre la cúpula militar. "Només hi ha 41.000 soldats, un 31% de tot el cos, tenim un submarí que no flota perquè es va dissenyar malament i ens ha costat a tots 2.150 MEUR, i això només son quatre pinzellades", ressaltava. De moment, el tinent només ha publicat el primer llibre de la trilogia que ha preparat. "Espero que això serveixi per alguna cosa i que s'hi posi remei", ha conclòs. De moment, ja s'han venut més de 22.000 còpies del seu llibre.