Jatahy retorna al Temporada Alta amb una nova versió de 'Les tres germanes'

La directora proposa una experiència única on es barreja el món de les bambolines i el setè art

La directora Christiane Jatahy retorna al Festival Temporada Alta amb una nova versió de l'obra 'Les tres germanes' d'Anton Txékhov. Fidel al seu estil innovador, la directora brasilera aposta de nou per esborrar les fronteres entre el món del teatre i el cinema. Aquest cop, utilitza els somnis de les tres germanes, els reinventa i els actualitza des del seu prisma particular.

Mentre l'obra es representa sobre l'escenari d'El Canal, en una sala adjacent es munta i es projecta simultàniament una pel·lícula que mostra tot el que va succeint sobre la tarima. Bambolines i càmeres. Una idea que la directora ja va iniciar l'any passat de la mà de 'Julia' i que enguany ha volgut portar un pas més enllà. L'any passat, la directora brasilera ja va esborrar les fronteres del teatre i el cinema amb l'obra 'Julia' que es va poder veure dins del Festival Temporada Alta.

Enguany, de nou, Jatahy retorna a les comarques gironines amb una aposta que trenca els motlles tradicionals. D'una banda, la directora i realitzadora torna a apostar per versionar i actualitzar obres reconegudes, aquest cop 'Les tres germanes' d'Anton Txékhov. A través d'aquesta reconeguda obra de teatre, la realitzadora intenta abordar els temps actuals, interpel·lant al públic i reflexionant sobre el desig, el destí i la relació entre els actors i els espectadors.

D'una banda, el públic pot veure l'obra de teatre - on s'endinsen les càmeres de vídeo i es projecten les seves imatges - a una sala d'El Canal. Mentrestant, en una segona sala adjacent de l'Auditori Coma-Cros, es munta i es projecta en directe una pel·lícula que mostra tot el que va succeint a l'altra sala. Els espectadors poden escollir si prefereixen veure l'obra asseguts al teatre, des de l'òptica de les càmeres de vídeo o intentar veure les dues visions acudint dos dies diferents. Un espectacle en directe que també té una vessant d'actualitat ja que intenta aproximar-se al tema dels moviments migratoris i les fronteres culturals o humanes.

Tal i com explica la directora i realitzadora del projecte, les càmeres, els tècnics, els actors i el públic es converteixen en part de l'obra, és un 'work in progress'. "Ha estat genial, amb Julia vaig començar a treballar tot aquest món però ara amb aquesta nova obra hem fet un gran descobriment i és que un mitjà alimenta a un altre, quan fem teatre de veritat també estem fent cinema", assenyala Jatahy.

Segons la directora, l'obra de Thékhov - que va ser escrita l'any 1900- tracta temàtiques que encara a dia d'avui generen polèmica i nous reptes. "Ens continuem fent les mateixes preguntes, tant fa 200 anys com ara", ressalta. Un espectacle complex que, al seu torn, també vol esborrar les fronteres actuals. "L'any passat vam viure una experiència genial a Temporada Alta, tenim molt en comú el món llatinoamericà amb Europa i crec que hem d'estar una mica més units", assenyala. Per a Jatahy no existeixen límits. "Estic intentant descobrir què més hi ha, què més podem experimentar, hi ha molt per descobrir. No cal crear coses de nou sinó renovar les mirades sobre el teatre i l'escena", assegura.

Isabel Teixeira, Julia Bernat i Stella Rabello són les tres actrius que posaran cara a les germanes Txékhov. L'espectacle, a càrrec de la companyia Vértice de Teatro, es podrà veure aquest dissabte a les nou del vespre i diumenge a les sis de la tarda.