Arrenca el Temporada Alta amb el 60% de les entrades venudes

L'espectacle de Sol Picó aixeca el teló d'un festival que comptarà amb 26 estrenes absolutes i 27 coproduccions

Arrenca una nova edició del reconegut Festival Temporada Alta. Aquest divendres, la ballarina i coreògrafa Sol Picó puja a l'escenari amb 'One-hit wonders', una obra on repassa els 20 anys de trajectòria. Des de l'organització subratllen que enguany es tracta de l'edició amb més vocació internacional ja que s'han programat 26 estrenes absolutes i 27 coproduccions per tota mena de públics.

Aquest primer cap de setmana del festival és una bona mostra de la diversitat de muntatges, tècniques i vessants artístiques que conformen aquesta 23a edició. Després del ritme i moviment de Sol Picó, serà el torn de Vetusta Morla que presentarà el seu nou disc 'La deriva' i Bombino, un expert guitarrista tuareg que va aprendre a tocar aquest instrument de forma autodidacta. Posteriorment serà el torn de 'La partida' (Dealer's choice', l'última obra de Julio Manrique que arriba a la Girona després d'estrenar-se al Grec Festival.

Demà, dissabte, serà un dia d'estrenes de la mà de Claudia Faci que presenta 'A-creedores', la seva particular visió del text 'Acreedores' del dramaturg suec Stinberg i 'I si elles marxessin a Moscou?', un espectacle de la brasilera Christiane Jatahy que torna al festival per segon any consecutiu. El cap de setmana inclourà una altra estrena, el nou espectacle de la companyia 'Dei Furbi' anomenat 'Trilogia Mozart-Così fan Dei Furbi', on reinterpreten la trilogia més famosa de la història de l'òpera: 'Les noces de Fígaro', 'Don Giovanni' i 'Cosi fan tutte'.

Internacionalització i diversificació

Un cap de setmana molt intens que barreja teatre i música i que és el tret de sortida d'una edició repleta d'obres originals de 19 països diferents. El passat 9 de setembre es van posar a la venda 39.870 entrades. No obstant això, l'allau d'espectadors interessats ha fet que la organització hagi decidit ampliar funcions fins a oferir 43.207 entrades. Fins ara, el festival ha proposat deu noves funcions de 'La partida', 'One hit wonders', 'Els dies feliços', 'Allegro', 'Dones com jo', 'Viejo, solo y puto', 'La carta', 'Murieron por encima de sus posibilidades', 'Bits' i 'Maüra, filla de la terra'.

Tal i com va explicar el director del festival, Salvador Sunyer, la mostra vol "reivindicar" el paper de Girona i Catalunya com a pol d'arts escèniques. "Es tracta d'un festival que arriba més potent que mai i que vol ser un reflex del país que volem", ha assegurat Sunyer. De tots els espectacles que hi ha en cartell, uns 52 són d'autoria catalana. En aquesta línia i per primer cop, el Temporada Alta ha organitzat la Setmana de la Dramatúrgia que vol ser un punt de trobada dels projectes amb segell català i una plataforma per impulsar-los portes enfora.

Durant aquests properes setmanes i seguint amb la línia principal d'aquest any, que es basa en el diàleg entre la música i el teatre, el festival acollirà una àmplia programació que inclou la majoria de les grans figures internacionals de les arts escèniques contemporànies com Peter Brook, Krystian Lupa, Alain Platel, Christoph Marthaler, Romeo Castelluci, Jan Fabre o Christiane Jatahy, entre d'altres. També hi són presents grans noms espanyols i catalans com Maria Pagés, Israel Galván, Carme Portaceli, Josep Maria Pou, Jordi Casanovas o Xavier Bobés.

D'altra banda, per potenciar l'arribada de viatgers d'arreu del territori, el festival ha signat un acord amb Renfe mitjançant el qual es podran adquirir bitllets de tren pels desplaçaments fins a Girona amb un descompte del 30% tant en els trens del TAV com els mitja distància o rodalies dins del sistema de Rodalies de la Generalitat. A més, durant aquest cap de setmana diversos restaurants de Girona oferiran un menú especial anomenat Temporada Alta. Una iniciativa única que només es repetirà el darrer cap de setmana del festival.  Enguany el pressupost d'aquesta edicó s'ha enfilat fins als 2,6 MEUR, 500.000 destinats a producció.