7 consells bàsics per anar a caçar bolets

Els Bombers ja han treballat, des de principis d’any, en 50 serveis relacionats amb boletaires

Venim d’un estiu plujós i poc calorós que ha fet avançar la temporada de bolets i preveure’n una de les més bones dels darrers anys. En aquest sentit, des de l’1 de gener i fins el 30 de setembre, els Bombers de la Generalitat han treballat en 50 serveis per buscar boletaires perduts. La majoria d’aquests serveis es concentren al mes de setembre i, per zones, a les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i el Ripollès.

Si bé anar a buscar bolets és una activitat que es fa en grup, un cop al lloc, la gent acostuma a separar-se i, si no es coneix la zona, és fàcil desorientar-se. Tot i que el perfil de boletaires perduts comprèn totes les edats, és sobretot la gent gran qui pot tenir més facilitat per desorientar-se o lesionar-se.
 
Exercici de recerca de boletaires a Capolat
 
Es per això que, per reforçar els consells de seguretat, els Bombers de la Generalitat han organitzat aquest matí, a la zona de la finca Casa Riera, al terme municipal de Capolat (Berguedà), un exercici de recerca de boletaires que s’havien perdut a la zona.
 
En el dispositiu de recerca dels Bombers de la Generalitat, han participat un vehicle lleuger amb tres efectius del GRAE (Grup d’Actuacions Especials), dues unitats del Grup Caní de Recerca, l’helicòpter de rescat, i efectius del GEM (Grup d’Emergències Mèdiques) que han desplaçat el PMA (grup de suport logístic) sanitari, l’ambulància, dos vehicles lleugers (de comandament i de transport), i 6 efectius (metge, quatre infermers i un tècnic). A l’exercici també s’hi ha desplaçat el Punt de Trànsit de la Regió d’Emergències Centre.
 
Consells de seguretat per a boletaires
 
És molt important que els caçadors de bolets tinguin en compte els següents consells, que també es pot consultar a la pàgina web www.gencat.cat/bombers/seguretatalamuntanya

1.- Abans de fer planificar la sortida, cal tenir en compte l'estat del temps previst i desistir de sortir en cas que el pronòstic sigui desfavorable. Cal recordar que, a la muntanya, les condicions meteorològiques poden empitjorar de forma sobtada.
2.- S'ha d'adequar l'equipament (roba, calçat) a l'activitat.
3.- Cal conèixer la zona on es van a caçar els bolets, així com les seves vies d'accés.
4.- Prendre punts de referència que ajudin a orientar-se en cas de pèrdua. Un bon punt de referència és un lloc on s'ha estacionat el cotxe, per exemple, ja que aquest camí també serà el camí de retorn.
5.- No apurar el temps de l'activitat. Dins el temps total que s'hi vulgui dedicar, comptabilitzar també el temps que es trigarà en fer el camí de tornada. D'aquesta manera s'evitarà que es faci fosc en el camí de retorn.
6.- En cas d'emergència trucar al 112. També es pot fer quan no hi ha cobertura i a través de qualsevol companyia encara que no sigui la que es té contractada. Amb tot, també és possible efectuar la trucada si no es disposa de targeta SIM, o sense saldo i, fins i tot, amb el teclat bloquejat. La trucada és gratuïta.
7.- Tenir molta precaució en la recol·lecció dels bolets. Per a més informació es pot consultar el web del Departament de Salut.
 
Serveis de recerques de boletaires, per mesos, des de l’1 de gener fins el 30 de setembre
 
MES
TOTAL
Gener
1
Febrer
1
Agost
11
Setembre
37
total
50
 
Serveis de recerques de boletaires, per comarques, des de l’1 de gener fins el 30 de setembre de 2014
 
Comarca
TOTAL
Alt Urgell
11
Alta Ribagorça
2
Bages
1
Baix Camp
1
Baix Ebre
3
Berguedà
12
Cerdanya
1
Noguera
1
Osona
2
Pallars Jussà
2
Pallars Sobirà
1
Ripollès
6
Solsonès
1
Val d'Aran
4
Vallès Oriental
2
TOTAL
50
 
D’altra banda, destacar que en el mateix període de l’any 2013 (fins el 30 de setembre) es van realitzar 21 actuacions. Val a dir que va ser una temporada atípica; a diferència amb aquest any, l’any passat va haver un escàs règim de pluges, amb molt poca generació de bolets als boscos.
 
La major part de les recerques tenen lloc a les comarques de muntanya, sobretot al Ripollès, a l’Alt Urgell i al Berguedà, sovint pel desconeixement de la zona i del terreny o bé per les condicions meteorològiques adverses (especialment la boira).
 
Serveis de recerques de boletaires, per comarques, des de l’1 de gener fins el 30 de setembre de 2013
 
Comarca
TOTAL
Alt Empordà
1
Alt Urgell
3
Berguedà
4
Cerdanya
3
Garrotxa
2
Pallars Jussà
1
Pallars Sobirà
1
Ripollès
5
Solsonès
1
TOTAL
21