Els Bombers alerten que un altre episodi de pluja intensa pot inundar de nou el TAV

Recomanen arreglar urgentment el mur de contenció

El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, ha alertat que si plou amb intensitat aquest cap de setmana el túnel del TAV a Girona es pot tornar a inundar si Adif no arregla el mur que va cedir.

El cap de Bombers ha contradit la versió de l'administrador d'infraestructures, assegurant que la pluja que va caure la setmana passada no va ser "excepcional", i com a exemple ha recordat que els Bombers només van fer una quinzena de sortides a la ciutat. Mentrestant, a la Devesa les sis bombes d'extracció ja han permès reduir considerablement el nivell d'aigua a dins del túnel, que ara arriba a l'alçada dels genolls.

Els Bombers confien haver eixugat el túnel en un màxim de 24 hores. La sisena bomba que es va engegar ahir al pou de la Devesa ha permès que l'extracció d'aigua a l'interior del túnel del TAV agafi velocitat de creuer. En total, des d'aquest punt es pouen fins a 1,6 milions de litres cada hora, que s'aboquen directament al riu Ter. Si a mig matí l'alçada de l'aigua es trobava propera al metre i mig, ara ja arriba a l'alçada dels genolls.

El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Enric Cano, ha explicat que ara ja es plantegen començar a substituir alguna de les bombes per altres de més petites, "perquè podria ser que les més grans ja estiguessin aspirant aire". En paral·lel a aquestes tasques, tant l'empresa especialitzada contractada per Adif com els Bombers i la UME estan netejant tots els llots que s'han acumulat a l'interior del túnel.

Des de Sarrià de Ter, els militars de la UME van guanyant terreny dins del túnel. De fet, ja han sobrepassat l'alçada de la sortida d'emergència número 10 -situada a Fontajau- i avancen per arribar fins a la 9, on es troben les bombes d'extracció de la Devesa. Mentrestant a l'altra banda, el personal d'Adif -que accedeix al túnel des de les andanes de l'estació soterrada- també fa el mateix (tot i que, des d'aquest punt, les vies fan menys baixada i l'aigua retrocedeix més lentament).

Enric Cano ha concretat que, si res no es torça, preveuen culminar l'extracció d'aigua avui mateix o, a tot estirar, demà. Serà aleshores quan ja hauran pogut accedir a la cambra on es troben les bombes d'extracció del mateix túnel, que van quedar inutilitzades per la tromba d'aigua, i veure si les poden tornar a posar en funcionament.

Pot tornar a passar

Els Bombers alerten, però, que amb l'extracció d'aigua no n'hi haurà prou. De fet, Enric Cano ja ha avançat que, si aquest cap de setmana plou amb intensitat -s'anuncien pluges per diumenge- el túnel del TAV es pot tornar a inundar si Adif no posa mesures al pou d'atac de la tuneladora del Mas Gri, on hi havia el mur de totxanes que va cedir i va facilitar que l'aigua entrés en tromba a dins el túnel del TAV.

"Si torna a ploure com la matinada del dilluns, ens tornaria a entrar aigua al TAV, perquè el famós mur que va caure encara no s'ha reparat", ha concretat Enric Cano. "S'espera pluja per diumenge, i hi ha temps per fer encara que sigui una obra provisional, però que sigui sòlida i aguanti", hi ha afegit.

Adif, com ja va recollir en un comunicat de premsa, s'ha compromès a aixecar un mur de contenció de formigó a l'antic pou d'atac. Segons l'administrador d'infraestructures, la paret de totxanes es va fer per evitar que cap curiós caigués a l'interior del forat, on hi ha les vies. L'administrador assegura que aixecar el nou mur és "una prioritat", que abordaran tan bon punt acabi l'extracció d'aigua al túnel i s'hagi pogut restablir el servei del TAV Girona-Figueres.

No va ser excepcional

Precisament, el cap d'Emergències de Girona també ha contradit la versió que va donar Adif sobre les causes de la inundació. L'empresa pública va assegurar que l'episodi de pluja havia estat excepcional, i que el túnel del TAV va compensar l'estat del clavegueram a Girona, perquè sinó tota la ciutat s'hauria inundat.

Per a Enric Cano, però, la situació de pluges que es va viure la matinada del dilluns "no va ser excepcional". El cap d'Emergències ho ha exemplificat dient que, aquella nit, van tenir entre 10 i 15 sortides a Girona, moltes menys que en altres municipis com Caldes de Malavella, Sils o Riudarenes (a la comarca de la Selva).

"La versió que defensa Adif, que gràcies al túnel la ciutat no es va inundar, no es correspon amb els serveis que fam fer; si hi haguessin hagut pluges excepcionals, encara estaríem traient aigua dels baixos, i aquella mateixa nit ho vam poder solucionar tot", ha dit Cano. El cap d'Emergències també creu que, si no es va tapar el pou d'atac, s'hauria d'haver previst el risc que suposava el col·lector que hi ha a tocar (on la riera de la Pabordia va a parar al riu Güell). "Si no és així, tenim un col·lector que ens ha sortit molt car", ha assegurat.

Per últim, respecte la previsió que ha donat Adif de tornar a engegar el TAV Girona-Figueres aquest diumenge, Enric Cano ha demanat que això es faci "amb garanties que no hi ha cap problema estructural al túnel". El cap d'Emergències també ha avançat, però, que si el TAV passa pel túnel sense tots els dispositius a ple rendiment, el tren hauria d'anar "a baixa velocitat".

Aixecar el mur urgentment

El regidor d'Urbanisme i delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, ha demanat a Adif que aixequi amb urgència el mur de contenció a la zona de l'antic pou d'atac. "És urgent que Adif no només es dediqui a extreure l'aigua, sinó que també faci el que li pertoca en aquella zona; ara no hi ha mur i tenim previsió de pluges per al cap de setmana", ha dit Ribas.

El regidor insta Adif "a començar a espavilar-se" per evitar que, si torna a ploure, es creï una altra "situació de negligència". Carles Ribas també assegura que l'administrador d'infraestructures va deixar l'obra al Mas Xirgu "clarament inacabada", perquè apart del mur fet amb totxanes tampoc es va tapar un pou d'extracció de terres.