Vila recrimina a Adif no haver fet la inversió necessària per acabar les obres del TAV a Girona

El conseller qualifica la situació "d'inadmissible"

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha inaugurat aquest divendres la 7a Cimera de Ciutats i Aglomeracions per l'Alta Velocitat i la Interconnexió Ferroviària del Corredor Mediterrani que es fa durant aquest divendres a Girona.

Una cimera que arriba en un moment tens després que les pluges de la matinada de diumenge a dilluns inundessin un tram del túnel del TAV, al seu pas per la capital gironina. Des del passat dilluns, el servei del tren d'alta velocitat entre Girona i Figueres està suspès i, durant aquests dies, els Bombers, tècnics d'Adif i els Equips d'Emergència de l'exèrcit treballen en aquesta zona per extreure l'aigua i restablir el funcionament.

Vila ha estat contundent a l'hora de valorar aquest fet. "Lamento molt la situació en què ens trobem i exigim a Adif i el Ministeri de Foment una explicació clara i veraç, perquè de moment, les informacions que ens donen les autoritats de l'Estat no són prou convincents", ha assegurat davant dels periodistes que han seguit la cimera al Teatre Municipal de Girona.

En aquest sentit, el conseller ha recriminat a Adif que no hagués invertit el milió d'euros necessaris per poder finalitzar les obres del TAV. "És inadmissible que per pocs centenars de milers d'euros, un milió d'euros, d'una obra milionària s'hagi col·lapsat el servei", ha assenyalat. El titular de Territori i Sotenibilitat ha assenyalat que Girona és una "ciutat vertebradora" del Corredor Mediterrani.

"És evident que un servei d'aquesta magnitud ha de tenir els plans d'emergència resolts i la capacitat de resoldre eventualitats com aquesta i que no és tant excepcional con ens han volgut fer creure", ha subratllat. 

La represa del servei, sense data

Segons Vila, la línia del TAV és "segura" i assenyala que ja es coneixien les dificultats i problemàtiques del túnel del tren d'alta velocitat al seu pas per la ciutat, construït a tocar de diversos aqüífers i rius com el Güell o el Ter. Unes inundacions que arriben després que apareguessin filtracions d'aigua i goteres a l'estació del TAV a Girona, pocs mesos després d'haver-se inaugurat. "Em sorprèn que una patologia que s'havia detectat no s'hagi corregit", ha afegit. 

El conseller ha admès què s'estan vivint moments de "certa confusió" i que no se sap quan es reprendrà el servei. "De forma oficiosa, des d'Adif ens han explicat que confien poder restaurar el servei aquesta setmana però ja veurem", ha explicat el conseller. "La meva impressió, si ho veus des del terreny, és que no podrà ser", ha afegit, tot recordant que encara és massa aviat per conèixer les causes."Hem de veure en precisió el que ha passat i si es confirma que hi ha projectes inacabats i coses que es van aprovar i acordar i que no s'han fet, llavors demanarem responsabilitats", ha conclòs el titular de Territori i Sostenibilitat.  A dia d'avui no hi ha consens sobre l'origen de la incidència.

Des de l'Ajuntament s'assegura que el problema va ser l'esfondrament d'un mur provisional a l'antic pou d'atac de la tuneladora, a Mas Xirgu. Per la seva banda, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya culpa Adif d'haver deixat les obres del túnel sense finalitzar. Per contra, Adif assegura que va ser la xarxa de clavegueram de la ciutat que no va funcionar correctament davant l'episodi de pluges "excepcionals i inèdit en més de tres dècades" que van caure a Girona.