Els enginyers de camins culpen Adif de deixar les obres del TAV a mitges

El Col·legi conclou que una saturació del sistema de clavegueram no justificaria tanta entrada d'aigua

El Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya han carregat contra Adif perquè consideren, quan van construir el sistema de túnels per al Tren d'Alta Velocitat (TAV) a Girona va subestimar el risc d'inundació i va deixar obres inacabades.

"El volum i la intensitat de pluges caigudes a l'àrea afectada, tot i ser raonablement elevades, no són excepcionals", afirmen els enginyers que posen en dubte la versió de l'administrador d'infraestructures quan apunta a un col·lapse del sistema de clavegueram com a causa de la inundació. Els enginyers de camins creuen que Adif es va limitar a posar en marxa la infraestructura deixant "algunes parts de les obres del túnel sense finalitzar".

"L'obra de soterrament del TAV a Girona és una obra complexa per la presència de nivell freàtic i per la interacció dels serveis de clavegueram preexistents", afirmen els enginyers en un comunicat. Tot i això, asseguren que és una obra "perfectament viable i executable" sempre que es tingui present que l'estació i les andanes estan construïdes en un dels punts de cota més baixos de Girona, pel que el risc d'inundabilitat és més alt. "El Col·legi d'Enginyers de Camins, a través del seu delegat a Girona, ja va advertir d'aquest fet en el seu moment", recorden els enginyers.


El Col·legi ressalta que els Bombers de la Generalitat han analitzat les causes de la inundació i l'han atribuït al trencament d'un mur provisional en el pou on es va introduir la tuneladora. L'ensorrament del mur va fer que el cabal de la riera pròxima, crescuda a causa de les pluges, anés de ple directament al túnel i provoqués la inundació. "El segellat d'aquest pou forma part de les obres inacabades del túnel", indiquen els enginyers.

En relació a la versió d'Adif, que ha atribuït la responsabilitat de les inundacions a la saturació i a la incapacitat d¡evacuació del sistema de clavegueram de la ciutat de Girona com a conseqüència de les pluges, els enginyers afirmen que "amb la informació disponible en el moment, aquesta causa seria en tot cas secundària i és insuficient per aportar el volum d'aigua que ha causat la inundació".

"Creiem que ha estat una greu errada per part d'Adif considerar que amb la posada en marxa de la infraestructura i del servei del TAV es complia amb els compromisos, deixant algunes parts de les obres del túnel sense finalitzar", exposen els enginyers que recorden que a l'estació soterrada la barreja d'aigua i fang van avariar els sistemes de bombeig instal·lats, impedint el seu funcionament.