84 soldats de l'exèrcit espanyol trauran l'aigua del túnel del TAV

La Generalitat ha autoritzat l'entrada dels militars

L'Exèrcit ha desplegat un equip d'emergències per ajudar el personal d'Adif a extreure l'aigua que s'acumula a l'interior del túnel del TAV a Girona.

La Unitat Militar d'Emergències (UME) ha activat fins a 84 soldats, que es traslladaran a la ciutat amb trenta vehicles, entre els quals n'hi ha d'específics per poder arribar a bombejar aigua a grans profunditats i extreure'n fins a 320 metres cúbics per hora.

Després que la delegada de l'Estat a Catalunya parlés amb el conseller d'Interior, Adif ha demanat a la Generalitat que permeti l'entrada de la UME. La Generalitat ho ha autoritzat tenint en compte que la situació és greu i "supera tots els escenaris" als quals pot donar resposta Protecció Civil.

La delegada de l'Estat a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha parlat aquest matí amb el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per explicar-li que la situació és "greu" i que necessitaven l'ajuda de la UME. El protocol marca que, davant d'aquests casos, la petició perquè la Generalitat hi doni el vist-i-plau s'ha de cursar a través del Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT), del qual depèn Interior.

Després de la conversa telefònica, Adif ha cursat la petició al CECAT i la Generalitat no s'hi ha oposat. Espadaler, però, sí que ha aprofitat la trucada de Llanos de Luna per demanar-li que la problemàtica es resolgui al més aviat possible.

De fet, que s'hagi d'activar l'Exèrcit ja pressuposa la magnitud de la situació que es viu a Girona. I és que, segons han explicat fonts del Departament, la inundació a dins del túnel del TAV és un escenari "totalment excepcional" que "supera totes les previsions d'escenaris de risc" amb les quals treballa Protecció Civil. I davant d'aquest tipus d'emergències, pràcticament l'única sortida passa per demanar ajuda a l'Exèrcit, que sí que està preparat per atendre-les.

Després que el Ministeri de Defensa també hi hagi donat el seu vist-i-plau, és qüestió d'hores que els militars arribin a Girona. En concret, s'han activat dos equips procedents del quart batalló d'intervenció en emergències que hi ha a Saragossa. Els formen fins a 84 militars, 30 vehicles i una embarcació, als quals se'ls hi sumarà un helicòpter del batalló d'emergència de l'Exèrcit de Terra.

Segons informa la UME en un comunicat, entre la trentena de vehicles que es desplaçaran fins a Girona hi ha "sis autobombes, dos vehicles d'abastament i dos equips de bombeig d'aigua i fang". Aquests últims tenen una capacitat d'extracció de fins a 320 metres cúbics per hora cadascun. A més, poden extreure aigua a grans profunditats, salvant alçades de fins a 21 metres a una distància de 200.