Setembre càlid arreu del país i molt plujós a les comarques gironines

Les pluges han deixat 251,9 litres a Vilobí d'Onyar i 248 a Santa Coloma de Farners

El mes de setembre passat ha presentat unes característiques pluviomètriques similars a l'estiu d'enguany, amb un repartiment irregular de les precipitacions i quantitats que, puntualment, han arribat a ser molt abundants sobretot al nord-est i Ponent, on en alguns punts s'han recollit més de 250 litres. A Vilobí d'Onyar (Selva) les pluges han deixat 251,9 litres i a Santa Coloma de Farners, 248, segons el Servei Meteorològic.

El setembre també ha estat càlid arreu del país amb unes temperatures que han marcat de mitjana fins a 2,3 graus més de l'habitual per l'època com és el cas d'Aldover (Baix Ebre). La distribució irregular de les pluges són producte de les tempestes que van afectar l'interior de Catalunya durant la primera quinzena del mes, i el flux del sud-est que van caracteritzar les precipitacions durant l'últim tram del setembre. En canvi, el setembre ha estat sec als extrems nord-occidental i sud del país, conca superior del Segre, conca de Tremp, altiplà central i desembocadura del Francolí.

La meteorologia ha vingut marcada per tres episodis de precipitació. El primer, entre el 4 i el 9, les pluges van deixar quantitats importants fins a 147 litres a Montesquiu (Osona) i 122,4 a Orís (Osona). El segon episodi va estar relacionat amb una important ondulació del corrent en jet a les capes mitjanes de l'atmosfera com a conseqüència d'una pertorbació que va quedar estancada a l'oest de la península Ibèrica i Catalunya va restar sota la seva influència entre els dies 10 i 25 de setembre.

Finalment, una llevantada va afectar Catalunya entre els dies 28 i 30 de setembre. La precipitació va a arribar a ser molt abundant a molt punts de la meitat est, especialment durant el dia 28 i la matinada del dia 29, quan es van acumular més de 100 litres a molts punts del quadrant nord-est: 149 litres Vilobí d'Onyar (Selva), 133,3 a Vilablareix (Gironès) o 132,4 a Fornells de la Selva (el Gironès).

El Servei Meteorològic remarca que la jornada va ser excepcionalment plujosa en alguns sectors del prelitoral, on en alguns casos feia diverses dècades que no hi plovia tant en un sol dia. Per exemple a Girona es van recollir 123,6 litres i cal remuntar-se 32 anys per trobar una dada de pluja diària més abundant en algun dels diversos observatoris de la ciutat, d'ençà dels 165 litres del 16 de febrer de 1982.

Per la seva banda, durant el mes de setembre les temperatures mitjanes han estat superiors a les habituals per l'època. A gran part del país l'anomalia s'han situat per sobre d'un grau i en diversos indrets els valors han macat més de dos graus per sobre l'habitual com és el cas de Aldover (Baix Ebre) que van arribar als 37,2 graus i han tingut temperatures amb 2,3 graus més de mitjana. Begues (Baix Llobregat), Oliola (Noguera) i Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès) també han tingut temperatures amb 2,2 graus més del normal per l'època.