Temporada Alta aposta per la dramatúrgia catalana

Lluís Homar presenta 'Terra baixa' en una versió en què ell interpreta tots els personatges

El festival de teatre Temporada Alta aposta més que mai aquest any per la dramatúrgia catalana, fins al punt que la meitat de la programació hi pertany. 52 dels 90 espectacles que s'exhibiran en el marc del certamen són d'autoria catalana i en destaquen alguns com la versió que Lluís Homar farà del clàssic 'Terra baixa', una versió en què ell interpretarà tots els personatges.

Al costat d'Homar, altres noms consagrats com ara Carme Portaceli, Josep Maria Pou, Sol Picó, Jordi Casanovas, Pau Miró, Magda Puyo o Maria Muñoz. I al costat d'aquests, noves promeses com Nao Albet i Marcel Borràs, Lali Ayguadé, El Conde de Torrefiel, Xavier Bobés, Aimar Pére Galí, Marcos Morau -de la Veronal- o Pere Faura.

Des de l'organització del festival es destaca la "feina continuada" que ha portat a que una nova generació d'autors i dramaturgs catalans estrenin les seves obres als teatres públics i privats de Catalunya en els darrers anys "en una proporció que no s'havia viscut en les darreres dècades" i amb una qualitat "proporcionalment molt superior" a la d'altres països.


Per això, per quart any consecutiu es durà a terme el Torneig de Dramatúrgia Catalana, una competició amb fase prèvia, semifinals i final que s'ha consolidat com una de les propostes més esperades pel públic. Iván Morales, Carles Mallol, Toni Gomila, Manel Dueso, Daniela Feixas, Rodolf Sirera, Álex Mañas i Roger Peña seran els autors que hi participaran.

La Setmana de la Dramatúrgia, la nova aposta d'aquesta edició

Una novetat d'aquesta edició és la Setmana de la Dramatúrgia, que del 7 al 9 de novembre reunirà a Girona un bon grup de dramaturgs per analitzar els seus mecanismes de treball i per generar propostes que ajudin a la consolidació i expansió de la dramatúrgia catalana. En aquesta primera edició s'ha triat com a tema principal de treball les versions i adaptacions dels clàssics. És en aquest context que s'estrenarà la versió de 'Terra Baixa' de Lluís Homar.

Una altra aposta del festival és el projecte #FF80, un projecte d'acompanyament de joves artistes del món de la dansa que acull propostes d'El Conde de Torrefiel, Marcos Morau (Veronal), Pere Faura, Lali Ayguadé, Aimar Pérez Galí i Maria Campos. Aquest any s'ha començat també el programa IT-emergents conjuntament amb el Festival Grec de Barcelona, FiraTàrrega i l'Institut de Teatre de Barcelona, que consisteix a coproduir i programar de forma conjunta dos espectacles de joves sortits de l'Institut del Teatre els darrers anys.

L'aposta de Temporada Alta per la internacionalització

Finalment el festival seguirà la línia de potenciar la internacionalització de l'escena i dels artistes catalans, propiciant col·laboracions de finançament i de treball artístic conjunt. Els mitjans que el Temporada Alta pot dedicar a aquest tipus de col·laboracions són "modestos", però tot i així, la internacionalització de l'escena del país és un objectiu "prioritari" del festival.