Caos a l'estació del TAV de Girona arran de les inundacions al túnel

Centenars de passatgers són recol·locats en autobusos

Amuntegament de passatgers que s'esperen per agafar autobusos i trens suspesos per segon dia (no només fins a Figueres sinó també cap a Barcelona).

Aquesta és l'estampa que es viu a l'estació del TAV a Girona, després que l'aiguat d'ahir a la matinada inundés les vies i deixés fins a 7 metres d'aigua a dins del túnel subterrani.

Entre els viatgers les reaccions van des de la resignació a la indignació. Mentrestant, a la zona de la Devesa, els tècnics d'Adif treballen per pouar tota l'aigua acumulada al túnel. De moment, no hi ha data per restablir el servei d'alta velocitat fins a Figueres.

I a més, els problemes pels aiguats que caiguts a França s'afegeixen a l'afectació dels combois internacionals.


Reparant a la Devesa la inundació del túnel © ACN
 

Segon dia de problemes arran de l'aiguat que va col·lapsar les vies del TAV a Girona. Els fins a 7 metres d'aigua que s'acumulen a l'interior del túnel fan impossible que hi passin combois en direcció nord. És a dir, que la inundació no només afecta els trens que arriben a Figueres-Vilafant, sinó tots aquells TAV que fan trajectes internacionals.

La solució, un cop els trens d'alta velocitat s'aturen a Girona, passa per dues vies. La primera és que aquells passatgers que hagin d'anar a Figueres vagin fins a l'estació del convencional i enllacin amb un mitja distància (poden pujar al tren amb el mateix bitllet). La segona és que tots aquells qui hagin d'arribar a Perpinyà o més enllà, pugin als autobusos que ha noliejat Renfe perquè arribin a destí.

Tot i això, el transbord no és una cosa fàcil. L'exemple s'ha viscut aquest matí, amb un TAV que ha arribat a l'estació de Girona quan passaven pocs minuts de les deu. Els centenars de passatgers, carretejant les seves maletes, han col·lapsat el vestíbul de l'estació provisional, mentre el personal els anava distribuint en grups perquè anessin cap als autobusos.

Les reaccions entre els viatgers anaven des de la resignació a la indignació. Hi havia un grup de turistes argentins que s'ho han pres amb filosofia. L'agència de viatges ja els va informar ahir de la situació, i s'ha encarregat de buscar-los un autobús perquè arribessin fins a Figueres, on havien de visitar el Museu Dalí.


"Ens han informat que, a conseqüència de la pluja, havíem de fer aquest transbord; de moment, tot està anant bé", comentava un dels turistes. "Simplement, això ens obliga a endarrerir l'hora de tornada; comptàvem acabar a les dues i ara ho farem cap a les quatre de la tarda", hi afegia la guia que els acompanyava.

Més problemes amb els internacionals

Una parella de Montmeló, però, començava amb mal peu el seu viatge a Normandia. "No ens han informat de res, i després que el revisor ens hagi dit que baixéssim del tren, ara no sabem què fer", explicava l'home. "El problema és que no t'informin", hi afegia la dona. Tots dos han de ser demà a les set del matí a París per començar el viatge que han contractat, i comptaven que el fet de ser previsors i haver marxat amb temps els ajudi.

Ells dos són uns dels centenars de passatgers del TAV que, a partir de Girona, s'han vist obligats a continuar trajecte amb autobús. Des de la ciutat, avui en sortien cap a Perpinyà i cap a Montpeller. I és que, en el cas dels trajectes internacionals, ha plogut sobre mullat. No només hi ha problemes amb el servei a Girona; a l'altra banda de la frontera, les pluges que han caigut han fet que hi hagi acumulació d'aigua a les vies del TAV entre Perpinyà i Montpeller, i el servei també se'n veu afectat.


Afectacions en els trens sentit Barcelona

Les afectacions derivades per l'aiguat no només han obligat a suspendre sine die el trajecte Girona-Figueres amb TAV. Aquest matí, també s'han vist afectats aquells combois que, des de Girona, anaven cap a Barcelona. De fet, de tots els previstos a primera hora, només n'ha sortit un: el de les 9:11.

Segons informa Renfe, els altres quatre previstos fins a aquella hora s'han hagut de suspendre perquè no hi havia trens disponibles. Com que els que han de cobrir aquest trajecte surten de Figueres-Vilafant, però no poden arribar a Girona per la inundació del túnel, estan aturats a l'Alt Empordà. I com que no se n'ha pogut derivar cap altre, això ha obligat a suspendre'ls. L'operador ja avança, però, que si demà continua la problemàtica, es buscarà alguna altra solució per cobrir aquests trajectes dels TAV de primera hora.

Sense data per restablir el servei

A la zona de la Devesa, on hi ha un dels pous de compensació del túnel del TAV, els tècnics d'Adif continuen treballant per drenar l'aigua que hi ha acumulada a l'interior. Segons ha explicat l'administrador d'infraestructures, a dins del túnel hi ha uns 7 metres d'aigua, que s'ha de bombar per fer-la sortir a l'exterior. De moment, però, no hi ha cap previsió per saber quan la via tornarà a estar llesta perquè hi circulin els TAV.

Adif, de moment, tampoc dóna cap explicació de per què es va inundar el túnel. Entre les hipòtesis, hi ha la caiguda d'un mur de compensació o bé que una riera, arran de l'excés de pluja, hagués abocat aigua a dins la infraestructura. Adif, però, assegura que ara la prioritat és restablir el servei dels TAV entre Girona i Figueres, i que després ja s'estudiaran amb profunditat les causes de la inundació del túnel.