Astrid-21 i el Cor Geriona, pregoners des les Fires de Girona

L’entitat celebra aquest any el 25è aniversari i la coral ha portat el nom de Girona per tot Catalunya

Un maridatge entre la Fundació Astrid-21 i el Cor Geriona serà el protagonista del pregó de l’edició d’enguany de les Fires de Sant Narcís. “Aquest any era evidentment l’any de la Geriona i era lògic que tingués presència a l’aparador de la ciutat”, ha remarcat l’alcalde Carles Puigdemont, que ha afegit que, d’altra banda, “és important també que el pregó serveixi per donar veu a molts col·lectius, sobretot el que representa Astrid-21, que normalment no tenen aquesta oportunitat” i ha ressaltat que en 25 anys la feina d’Astrid-21 “ha suposat una veritable evolució social per a un grup ciutadans que ha passat de viure amagat i en l’ostracisme a fer el pregó de Fires”.

L’alcalde de la ciutat ha reconegut que la idea de fer aquest pregó conjunt va venir arran de la col·laboració engegada entre la Fundació i el Cor Geriona en la gala dels 25 anys d’Astrid-21, que es va celebrar el 21 de juny passat.

“Estem enormement orgullosos tant de la Fundació Astrid-21 com del Cor Geriona. Posarem el balcó de l’Ajuntament a la seva disposició perquè facin un pregó-espectacle i traslladin als gironins i gironines el sentiment d’Astrid-21 i el llenguatge i les veus magnífiques de Geriona”, ha explicat l’alcalde Carles Puigdemont.

Tant Lluïsa Ferrer, presidenta honorífica de la Fundació Astrid-21, com Imma Pascual, directora del Cor Geriona, han manifestat el seu agraïment a l’alcalde per l’oportunitat de llegir el pregó de les Fires. “És un repte. Només tenim paraules d’agraïment per tractar els nostres nois com uns ciutadans més”, ha destacat Ferrer. Per la seva banda, Pascual ha explicat que “és un honor” per Geriona fer el pregó aquest 2014, un any que ha estat “magnífic” i en el qual “hem intentat ser ambaixadors de Girona a Catalunya”.

Fundació Astrid-21

La Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid-21 va ser constituïda el dia 18 de febrer de 1989 com a associació i el dia 14 de setembre de 1992 va esdevenir fundació. Des dels seus inicis, ara fa 25 anys, la Fundació Astrid-21 ha treballat elaborant material didàctic per les escoles adaptant els llibres de text per aquells alumnes amb síndrome de Down i amb discapacitat intel•lectual.  Poc temps després de començar es va iniciar el Projecte Progrés, un programa amb l’objectiu de formar als joves que ja han acabat l’escola per poder-los inserir en una empresa ordinària. Actualment el programa es segueix portant a terme sota el nom de Projecte Connecta.

Des de fa uns anys, l’entitat s’ha adaptat a les noves necessitats de l’entorn, atenent a persones amb síndrome de Down, i també amb altres discapacitats intel·lectuals, en totes les etapes de la seva vida: des del moment del seu naixement fins a les etapes escolars i laborals, l’edat adulta i la jubilació. A hores d’ara, la Fundació atén 132 usuaris directes de la província de Girona, a banda de 250 socis que s’atenen de manera puntual.

Cor Geriona

El cor gironí va néixer com a coral Geriona Infantil l'any 2000 i va ser el 2005 quan va formar-se la coral Geriona Juvenil, que des d'aquell moment va conviure amb el cor infantil. La Geriona Juvenil està formada per 16 noies i un noi d'entre 15 i 25 anys i està dirigida per la professora i cap del Departament de Llenguatge Musical i Cant Coral de l'EMM, Imma Pascual. El 2007, el cor Geriona Juvenil va rebre el primer premi en el concurs de corals Sant Jordi i la seva directora el primer premi a la millor direcció coral.

El repertori de la coral Geriona Juvenil és divers i va des de la música clàssica fins a cançons espirituals negres, passant per temes de musicals, bandes sonores i compositors actuals. Des de la seva creació, el cor ha participat en la producció Somni d'una nit d'estiu, de Mendelssohn, juntament amb altres corals de Catalunya, acompanyats per l'Orquestra Simfònica del Vallès i dirigits per Manel Valdivieso. També ha interpretat l'òpera L'escuraxemeneies, de B. Britten, i obres com Ceremony of Carols, de B.Britten; Carmina Burana, de Carl Orff; The Sacred Concert, de Duke Elligton; el Requiem, de Brahms, i el Messies, de Haendel. La seva popularitat ha crescut especialment aquests darrers mesos arran de la seva participació al programa de TV3 “Oh happy day”.