Descarrega el llibre blanc sobre la Transició Nacional de Catalunya

El Govern ha recollit els 18 informes i els ha sintetitzat

El Govern ha recollit els 18 informes del CATN i els ha editat en forma de llibre blanc amb el títol de 'La transició nacional de Catalunya'. La publicació es divideix en tres blocs: un primer que fa referència a la consulta, les seves alternatives i el procés que hauria de portar a la creació del nou estat; el segon aborda les estructures d'estat que són necessàries per començar a actuar com a tal estat, i el tercer es refereix a les relacions que hauria de mantenir el nou estat amb Espanya, amb la UE i amb la resta de la comunitat internacional.

El CATN ha fet una sèrie de recomanacions en els seus informes. Per exemple, ha apostat per celebrar eleccions plebiscitàries o fer una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) si no es pot celebrar la consulta del 9-N. També ha opinat que una Catalunya independent quedaria dins de la UE o en sortiria temporalment mantenint el dret europeu. Així mateix, creu que també podria mantenir l'euro tot i que quedés fora de la UE de forma provisional.

El consell assessor xifra d'entrada en 4.500 MEUR al mes el cost d'independitzar-se sense acordar-ho amb l'Estat, i albira a la llarga un guany fiscal d'11.600 milions. El president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha argumentat per què s'han centrat en la hipòtesi de l'estat propi. Ha al·legat que aquesta mena d'estat és la que planteja fins ara menys explorades i, d'altra banda, perquè les estratègies i mesures que hauria d'adoptar la Generalitat si s'optés per crear un estat confederal o federal no dependrien tant de decisions unilaterals seves, sinó d'eventuals propostes, acords o vets provinents dels estats amb els quals Catalunya s'hauria de confederar o federar.

Viver i Pi-Sunyer ha subratllat que el consell mai ha amagat "la complexitat i les dificultats" que planteja el procés de construcció d'un estat propi, però tampoc han amagat mai "les possibilitats reals, sens dubte existents, d'assolir aquest objectiu". Per fer-ho, ha receptat "unitat, generositat, alguns sacrificis, molta intel·ligència política i una mobilització social constant i sense defalliments en sintonia plena" amb la política. "Si això existeix, els informes corroboren que aquest objectiu és perfectament factible", ha opinat.

Descarrega el llibre blanc aquí (PDF).