123 litres a Girona i 119 sortides dels Bomberes pels forts xàfecs

La tempesta va provocar problemes de subministrament elèctric en alguns punts

Els forts xàfecs de les últimes hores arreu de Catalunya -amb registres de més de 100 litres en punts del Baix Llobregat, Vallès Occidental, Selva, Gironès i Alt Empordà- han obligat els Bombers de la Generalitat a fer unes 500 sortides i el telèfon d'emergències 112 a atendre un total de 1.139 trucades entre el migdia de diumenge i les set del matí d'aquest dilluns.

Les trucades al 112 han estat bàsicament per inundacions de baixos i garatges, embornals desbordats, filtracions i incidències viàries a causa de les fortes pluges. Paral·lelament, els aiguats van provocar problemes de subministrament elèctric a Barcelona, Pineda de Mar, Castelló d'Empúries, Castelldefels i la Llagosta.

Segons informa la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), a la Llagosta el tall elèctric va afectar 549 abonats. A Barcelona ciutat, d'una banda, es va produir una incidència elèctrica en una línia de mitja tensió al barri de les Corts, que deixar 1.135 abonats sense llum. D'altra banda, a l'Eixample i a Nou Barris hi va haver tall en el servei subministrament elèctric a 1.151 abonats i 2.531 abonats, respectivament. També es van produir afectacions a Pineda de Mar (242 abonats), Empuriabrava (744 abonats) i Castelldefels (315 abonats).


Es manté l'Inuncat per la forta crescuda dels rius

La DGPC manté l'alerta de l'Inuncat durant les properes hores per la possibilitat de tempestes a partir del vespre/nit i la forta crescuda dels cabals dels rius. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), al llarg de la jornada d'ahir diumenge es va incrementar el cabal del riu Anoia i Llobregat de forma molt significativa en poc temps. També ho van fer el riu Besòs amb les aportacions del riu Congost i gran part dels rius i rieres del Vallès i del Baix Llobregat, com ara a Rubí i Terrassa, amb una de les majors crescudes dels últims episodis. En alguns casos els cabals van inundar algunes zones pròximes però sense produir danys.

L'ACA va informar que els cabals de desguàs es van incrementar però mantenint-se dins del nivell de normalitat. Tanmateix, l'ACA alerta també de l'augment destacable dels cabals a la riera Llémena, riu Terri, riera Gotarra, riu Onyar, riu Ter, riu Muga, riu Tordera i del riu Fluvià i els afluents (Riudaura, Llierca i Ser). Una crescuda que pot mantenir-se en les properes hores.

(Visualitza el vídeo al web)

 

El riu Onyar ple al seu pas per Girona © Diari de Girona

500 sortides dels Bombers

Entre les tres de la tarda de diumenge i les set del matí d'aquest dilluns els Bombers de la Generalitat han atès 499 serveis, majoritàriament a la regió metropolitana nord (235), a Girona (119) i a la metropolitana sud (117). A més, el 112 ha derivat 268 avisos a les diferents policies locals. Un telèfon d'emergències que ha rebut més de 1.130 trucades en les últimes quinze hores relacionades amb l'episodi de pluges. Per comarques, les trucades s'han fet des del Barcelonès (255), des del Vallès Occidental (250), des del Baix Llobregat (136), des de la Selva (142), des del Vallès Oriental (78), des del Maresme (76) i des del Gironès (58).

Barcelona és la ciutat des d'on s'han fet més trucades al telèfon d'emergències en aquest episodi de pluges (171). Des de Sant Cugat del Vallès i des de Terrassa s'han fet 74 i 55 trucades, respectivament.

130 litres a Santa Coloma de Farners

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), destaquen registres com els 130 litres de Santa Coloma de Farners, els 123 de Girona, els 108 litres de Vallirana o els 105 litres de Cabanes. A més, també es van produir registres d'acumulació destacables fregant els 100 litres a l'observatori Fabra (Barcelona) i Sant Cugat del Vallès, amb 95 litres a cadascun, i es van recollir 96 litres a Sant Llorenç Savall, Banyoles (97 l), Anglès (87 l), Viladrau (80 l), Malgrat de Mar (81 l), Portbou (93 l) i Roses (73 l).

Pel que fa a la superació d'intensitat dels 20 litres en 30 minuts, es van registrar 22 litres en mitja hora a l'Aldea, 21 al Montmell, 25 a Vallirana (Baix Llobregat), 24 l a l'observatori Fabra (Barcelona) i també a Sant Cugat del Vallès, 22 a Sabadell i 27 litres a Vilanova del Vallès. Durant la nit s'han superat llindars d'intensitat a pràcticament totes les estacions meteorològiques de la zona de Girona: Girona (22,7 l), Torroella de Fluvià (30,5 l), Navata (20,9 l), Ventalló (23,8 l), Cabanes (22,8) i Portbou (23,8).