Sadurní: 'Vaig lluitar per la meva vida i el país també ho ha de fer per la llibertat'

L'impulsor de Pedalem per la Independència publica un llibre

"Si busques un projecte i t'il·lusiones no hi ha res que t'aturi, tot i que t'enfrontis a la mort. Jo vaig lluitar per la vida i el país ha de fer-ho ara per aconseguir la llibertat". D'aquesta manera l'impulsor de Pedalem per la Independència, Eudard Sadurní, resumeix el significat el seu primer llibre titulat 'Superem el càncer! Pedalem per la Independència' que ha sortit al mercat aquesta darrera setmana.

L'obra, de 136 pàgines, narra l'experiència que Sadurní va viure l'any passat pedalant per tot Catalunya durant 41 dies per reivindicar la independència i ho compara amb el càncer que va superar i el moment actual que travessa Catalunya. "Si pedalem ho aconseguirem", assegura. "El llibre és la iniciativa que més m'ha emplenat com a persona, és una cosa molt personal que va sorgir gràcies als comentaris dels ciclistes que van participar l'any passat en la ruta per tot Catalunya", explica l'autor.

Eduard Sadurní és jardiner, ciclista aficionat i impulsor de l'entitat Pedalem per la Independència, que l'any passat va recórrer durant 41 dies tot el territori català a cavall d'una bicicleta per reivindicar el dret a decidir i la independència de Catalunya. Enguany, des de l'associació també havien preparat sis rutes fins a Barcelona per poder participar en la 'V' de l'11 de setembre. Una acció que, finalment, no es va poder realitzar perquè els Mossos d'Esquadra els van denegar el permís.

"Quan anàvem passant pels pobles, els companys em van dir que podria fer un llibre ben maco explicant la meva experiència i el dia 10 de setembre del 2013, quan vaig arribar a Girona, el president de l'Ateneu d'Acció Cultural ADAC també m'ho va repetir. Finalment, em van convèncer", comenta l'autor. Escriure no és una cosa nova per a Sadurní que, des de fa anys, acostuma a escriure per a ell mateix, en privat. "Mai abans havia escrit per a tercers, és molt diferent quan fas una cosa per tu mateix que quan s'ha d'escriure perquè altres ho puguin llegir i entendre", afirma.

Durant aquest passat hivern, l'autor va decidir posar-se a treballar i va crear un primer manuscrit. "Vaig contactar amb l'empresa 'Factoriadelletres' i em van ajudar i orientar, corregint les faltes i arreglant l'estil", comenta. No obstant això, Sadurní va tornar a escriure tot el llibre dos vegades més fins que, finalment, va estar enllestit per portar-lo a impremta. "Igual de difícil és escriure un llibre que trobar una editorial", assegura. Tot i els entrebancs, l'autor va aconseguir trobar la firma 'Arrela', de Menorca, que va decidir apostar per ell.

"De moment hem fet una tirada de 500 llibres; l'obra compta amb les fotografies que vaig fer l'any passat amb el mòbil", subratlla. La novel·la narra l'experiència que va viure Sadurní durant el 2013 i ho compara amb els moments difícils que va haver de superar quan va patir un càncer amb 27 anys. "Hi he intentant reflectir l'esperit de lluita que s'ha de tenir amb un mateix, que tot i els entrebancs que sorgeixin, si tu tens un projecte i t'il·lusiones amb ell no hi ha res que t'aturi", assegura l'autor. "Jo vaig enfrontar-me a la mort, vaig lluitar per la vida i ara cal que el país també ho faci. Tenim un entrebanc molt gran al davant i el nostre projecte és aconseguir la llibertat, si ens il·lusionem i pedalem ho aconseguirem, i no hi haurà res que ens aturi", subratlla.

D'aquesta manera, l'autor lliga les seves vivències personals amb la situació actual que travessa Catalunya. "Volia fer una similitud entre l'actitud coratjosa que cal tenir davant de la vida i l'actitud que han de tenir els catalans per recuperar la seva llibertat", afegeix. "Espero que agradi a tothom", ressalta.

El llibre es va presentar per primer cop aquest passat dimarts 23 de setembre a l'Ajuntament de Girona i, en principi, Sadurní té previst presentar-lo de nou a Montblanc el 3 d'octubre, a l'Hospitalet de l'Infant i Sant Quirze de Besora el 10 d'octubre, l'11 d'octubre a Ripoll i, posteriorment a Puigcerdà i Berga. El preu de venda de l'obra és de 18 euros. "Vaig vendre alguns exemplars a amics i familiars i molts em van donar 20 euros i em deien que estava bé. He decidit donar aquests dos euros de diferència a la Fundació Oncolliga amb la qual col·laboro com a voluntari hospitalari", comenta l'autor. Segons Sadurní, l'obra es tracta d'un llibre "d'imatges i emocions".