La 14a edició del Festival de Jazz de Girona arriba al 90% d'ocupació mitjana

S'ha notat un increment dels espectadors de les comarques gironines

La 14a edició del Festival de Jazz de Girona ha arribat al 90% d'ocupació mitjana, una xifra similar a la de l'any passat. El festival va aixecar el teló el 14 de setembre i fins aquest dissabte ha ofert tota mena de concerts, tant de pagament com gratuïts, de la mà de grups com Maroconnection, la Girona Marxing Band o el trompetista català David Pastor, entre molts d'altres.

L'espectacle inaugural 'Girona Jazz Project fa Puntí' i el quartet del saxofonista suec Håkan Broström han estat dos dels concerts més exitosos. A diferència d'altres anys, la mostra ha atret més ciutadans de Girona i de les comarques gironines. L'organització té previst celebrar la seva 15a edició amb un espectacle especial.

El sextet 'Shakin'All' ha estat aquest dissabte l'encarregat de tancar la 14a edició del Festival de Jazz de Girona amb un concert gratuït al bell mig de la Rambla de la ciutat. L'espectacle ha estat acompanyat per l'Associació Cultural Jazz de Girona que ha ofert una ballada de 'lindy hop'. El mateix director del festival, Francesc Ubanell, subratllava que es tracta d'una bona forma per acomiadar-se d'una edició que ha comptat amb grans estrelles del jazz gironí, estatal i internacional.

La 14a edició va arrencar el passat 14 de setembre amb el concert inaugural 'Girona Jazz Project fa Puntí' durant el qual es van poder escoltar algunes de les cançons més representatives del líder d'Umpah-pah, Adrià Puntí, reversionades en clau de jazz. El concert va rebre l'ovació del públic, més de dues-centes persones que es van reunir a l'Auditori de Girona. Tant aquest concert com el del quartet del saxofonista suec Håkan Broström, han estat dos dels espectacles més exitosos amb més afluència d'espectadors. 

Tot i això, altres concerts com els de la formació Gabacho Maroconnection, els Nu-Roots del trompetista David Pastor (escollit millor solista de jazz del 2014 als premis Enderrock) o l'Slow Quartet, del contrabaixista David Mengual; Joan Solà & Lucas Martínez o la Girona Marxing Band han estat alguns dels concerts que s'han pogut escoltar durant aquests dies a la ciutat de Girona.

En total, el festival ha arribat al 90% d'ocupació mitjana, una xifra similar a la de l'any passat. "Estem molt contents amb els resultats, la gent s'ha involucrat amb el festival, han gaudit i s'han interessat per les nostres ofertes", ha assegurat el director. Ubanell ha subratllat que la mostra cada cop està "més consolidada" i que enguany, a diferència d'altres edicions, han notat una davallada dels turistes estrangers que aprofitaven la seva estada a Girona per gaudir del jazz. "La percepció que tenim és que l'any passat vam registrar un augment molt important de turistes estrangers que venien als concerts i, aquest any, no s'ha repetit", ha comentat.

No obstant això, la davallada dels espectadors estrangers s'ha vist compensada per l'augment dels assistents de Girona ciutat o de les comarques gironines. Des de l'organització subratllen que han aconseguit "apropar-se al públic més autòcton", un dels objectius que s'havien marcat per aquesta edició. En principi, Ubanell ha assegurat que volen continuar mantenint la línia del 50% de concerts de pagament i l'altre meitat gratuïts. "Cada cop costa més fer espectacles gratuïts però s'ha de tenir en compte que els preus del festival són populars, dels 3 als 12 euros", ha destacat. De cara a la propera edició, l'any vinent, Ubanell ja ha avançat que tenen previst programar alguna celebració o espectacle especial per commemorar els seus primers 15 anys d'existència.