Girona aprova la moció de suport a la consulta del 9-N amb l'oposició del PP

Més de 150 persones han seguit el ple extraordinari mitjançant una pantalla gegant

L'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest vespre la moció en suport de la consulta del 9-N amb la majoria dels vots de tots els grups municipals -CiU, PSC, ICV, CUP i els tres regidors no adscrits- tot i el vot en contra dels regidors del PP que han abandonat el ple després de la votació.

Més de 150 persones han seguit el plenari mitjançant la pantalla gegant que s'ha instal·lat a la Plaça del Vi de Girona, davant del consistori.

Els ciutadans han ovacionat els regidors partidaris de la consulta amb crits "d'independència" quan aquests han sortit de l'ajuntament. "El món local està al costat del procés, no tenim por, no fallarem ni ens resignarem", ha defensat l'alcalde, Carles Puigdemont.


 
El ple extraordinari que només constava de la moció en defensa de la consulta del 9-N s'ha allargat durant més d'una hora. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha iniciat el debat sobre la moció excusant un dels regidors de CiU que no ha pogut assistir a l'acte, Jordi Fàbrega, i subratllant que els exalcaldes de Girona Joaquim Nadal i Anna Pagans li havien fet arribar el seu suport a qualsevol decisió que prengués el plenari.

Unes 40 persones han seguit tot el ple des de l'interior de l'Ajuntament de Girona i, des de l'exterior, més de 150 ciutadans - seguint la crida d'ERC- s'han concentrat davant del consistori i han pogut escoltar totes les explicacions i afirmacions dels portaveus dels grups municipals gràcies a una pantalla gegant que s'ha instal·lat a la Plaça del Vi de Girona, davant de la façana de l'ajuntament.

La moció, ha aixecat expectació entre els ciutadans gironins, que han anat seguint el ple i han escridassat i xiulat la portaveu del grup municipal del PPC que s'ha mostrat contrària a la consulta. Entre els assistents s'hi ha pogut veure el diputat de CiU, Jordi Xuclà, el director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta o l'exsocialista Ignasi Thió, entre d'altres.

La primera en prendre la paraula ha estat la regidora no adscrita (exsocialista) Glòria Plana, que gairebé a crits ha defensat la llei de consultes del Parlament de Catalunya i el 9-N. "Avui és un dia important, històric", ha comentat tot assenyalant que els ajuntaments són "claus per fer de xarnera" entre el procés sobiranista actual, la Generalitat i la ciutadania. Una posició que també ha defensat el regidor no adscrit de Reagrupament, Carles Bonaventura, qui ha assegurat que la majoria de la ciutadania "vol votar i decidir el futur de la nació". El regidor també ha assegurat que cal mantenir "la unitat" entre les forces polítiques catalanes a favor del 9-N.

Una moció per demanar la dimissió de Mariano Rajoy

Posteriorment, ha estat el torn del regidor no adscrit, Carles Palomares, que anteriorment havia format part del grup municipal del PPC. Palomares ha començat el seu discurs tot assenyalat que es tractava d'un "dia trist" perquè, actualment, no hauria de ser necessari defensar la democràcia. El regidor també ha aprofitat l'acte per carregar contra el president de l'Estat, Mariano Rajoy, a qui ha etzibat que "no és el president de tots espanyols sinó només dels seus". Segons Palomares, el cap de l'executiu espanyol ha enganyat a tots els ciutadans i només s'ha dedicat a "salvar els seus col·legues" per poder continuar "manant". "És molt trist, quina decepció. Per això en el proper ple presentaré una moció per demanar la dimissió immediata del president Rajoy", ha anunciat.

Unes paraules que han aixecat els riures dels assistents. Tot seguit, ha estat el torn del portaveu del grup municipal d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, qui ha decidit realitzar el seu discurs dempeus per "respecte" als ciutadans. El portaveu s'ha mostrat favorable a tirar endavant la moció i la consulta del 9-N. Una postura que també ha defensat el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, que ha abans de començar els seus arguments ha enganxat uns cartells a la taula on es podia llegir '9-N, referèndum. Tant sí com no! Desobediència'. "Més del 90% dels ajuntaments catalans donen suport a la consulta, això s'ha transformat en una revolució, estem encetant una cosa nova i es tracta d'un combat per la democràcia", ha assegurat.

En aquest sentit, Navarro ha assenyalat que l'Estat s'ha acostumat a que els catalans fossin "macells, amb el cap cot" i que s'acontentessin amb "quatre engrunes". Reiterant un cop més la seva procedència andalusa, el regidor ha assenyalat que Catalunya "ha superat" aquest estadi i, ara, "vol votar". En referència als últims discursos per part de membres de l'estat espanyol, Navarro ha respost que no els "fa por anar a la presó". "Que ens portin l'esmorzar allà, no tenim por i volem defensar el procés i també defensem aquells que no volen la independència", ha explicat. Navarro ha subratllat que la formació política a la qual pertany és "independentista i internacionalista" ja que no té "res en contra" la resta de pobles de l'estat espanyol.

Per part del PSC, la portaveu del grup municipal, Pia Bosch, també ha fet una defensa aferrissada de la llei de consultes i del 9-N. "L'adversari no és l'independentisme sinó el nacionalisme espanyol", ha afirmat. En aquest sentit, Bosch ha assenyalat que el partit no es pot mostrar "indiferent" davant ·"l'opressió nacional". Per aquest motiu, la regidora ha expressat el seu total suport a la moció.

Des del grup municipal de CiU - que governen en minoria a l'Ajuntament de Girona- el portaveu de la formació, Carles Ribas, ha assegurat que la consulta "fa temps que està convocada" i que no només depèn de la firma oficial del president de la Generalitat, Artur Mas. "Està convocada cada cop que la gent surt al carrer per demostrar que vol votar", ha explicat. Ribas ha llançat una crida a la unitat de les forces polítiques i ha reiterat que les normes creades durant els anys 70 "no poden condicionar" el poble català a l'hora de votar.

L'única veu que s'ha mostrat en contra de la moció ha estat la portaveu del PPC, Concepció Veray. Actualment, els populars catalans tenen dos regidors al consistori gironí i tots dos han votat en contra de la moció. Veray ha carregat contra la convocatòria del ple extraordinari ja que, des del grup popular, no hi estaven d'acord. "Estava previst fer el ple quan es convoqués la consulta, no es va fer el ple dilluns perquè no estava convocada i el fem avui sense estar convocada. Si no el vam fer dilluns també el podríem haver fet la setmana vinent; potser aquí hi ha tingut alguna cosa a veure la projecció mediàtica que volia aconseguir l'alcalde", ha criticat. Segons Veray, Puigdemont ha volgut portar a terme el plenari extraordinari aquest divendres per "sobresortir" i destacar respecte la resta de consistoris catalans.

Tot seguit, Veray també s'ha mostrat contrària a la instal·lació de la pantalla gegant per seguir el plenari des de l'exterior del consistori. "Hi ha molts plens, com per exemple el dels pressupostos, que els gironins també voldríem seguir i si es volia posar la pantalla aquest divendres s'hagués pogut col·locar a les quatre de la tarda perquè així tots els ciutadans haguessin pogut seguir en directe la compareixença de l'expresident Jordi Pujol", ha valorat. Unes paraules que han aixecat els xiulets dels ciutadans que seguien el plenari des de l'exterior de l'ajuntament. Crits que s'han pogut escoltar des de l'interior de l'edifici. La popular també ha assenyalat que no entén com totes les formacions polítiques s'han mostrat a favor d'una llei de consultes que "prohibeix preguntar als ciutadans si volen més retallades o si volen que s'apugin els impostos".

Finalment, Veray ha subratllat que la llei i el decret de la consulta del 9-N seran "recorregudes" davant del Tribunal Constitucional. "Senyor alcalde, vostè sap que si el Tribunal Constitucional ho declara il·legal, vostè pot caure en prevaricació si no accepta aquesta determinació", ha ressaltat. La regidora ha reconegut que existeixen "problemes d'encaix" entre Catalunya i Espanya però ha recalcat que "la democràcia no pot existir sense les lleis" i que les normatives legals s'han de seguir, aplicar o treballar per canviar-les a través del diàleg i del consens.

L'alcalde demana "seriositat i respecte" a Veray

Tant bon punt la regidora ha finalitzat el seu discurs, s'ha pogut escoltar els crits dels ciutadans que seguien el plenari que han exclamat "Catalunya lliure" i "independència". Davant d'això, Veray ha subratllat en veu baixa que el plenari s'havia convertit "en un circ". Una frase que no ha agradat a l'alcalde de Girona que li ha retret les seves paraules tot demanant-li "seriositat i respecte".

En definitiva, la moció en suport a la consulta del 9-N s'ha aprovat amb 22 vots a favor i dos en contra, dels regidors populars, que han abandonat la sala tant bon punt ha finalitzat la votació. Un cop finalitzat el plenari extraordinari, els regidors a favor del referèndum han sortit per la porta principal del consistori on han estat ovacionats pels ciutadans que els han felicitat amb crits "d'independència". D'aquesta manera, Girona es suma a la llarga llista d'ajuntaments catalans que ja han aprovat aquest mateix text en defensa del 9-N.

"El món local està avui inequívocament al costat del procés, no tenim por, no fallarem, ni renunciarem ni ens resignarem", ha assegurat el membre de l'AMI i alcalde de Girona, Carles Puigdemont. "En les setmanes que venen, els ajuntaments com el de Girona serem peces claus i col·laboradors necessaris i entusiastes de la organització de la consulta", ha conclòs Puigdemont.