La Diputació treu a licitació la millora de nou carreteres de les comarques gironines

L'ens supramunicipal invertirà 2,4 milions d'euros per restaurar aquests vials

La Diputació de Girona ha tret a licitació la millora de nou carreteres de les comarques gironines. Unes obres en les quals té previst invertir-hi 2,4 milions d'euros. L'objectiu és millorar la seguretat d'aquests vials que la institució ha anat assumint, d'acord amb el Pla de Carreteres que ha elaborat el mateix ens.

Les nou actuacions s'han agrupat en cinc concursos de licitació i la partida més gran es destinarà a la millora del ferm de la carretera GI-V-6741, que va de Cassà de la Selva a Caldes de Malavella, i les reparacions de la GI-V-4082, d'Alp a la Molina, que suposaran una inversió de 736.141 euros.

En un futur, és probable que la Diputació gestioni 1.220 km de carreteres, el doble que ara. El segon grup de concursos de licitació fa referència a la rehabilitació del ferm i altres elements funcionals del camí d'Amer a Sant Martí Sacalm que té un preu de sortida de 684.934,91 euros. El projecte té com objectiu rehabilitar tots els elements funcionals, tècnics i el ferm d'aquesta carretera. A més, també es repararà el drenatge, la senyalització i els assentaments.

La Diputació també ha previst una partida de 452.869,69 euros per a la millora de la regularitat de l'afermat de quatre carreteres de les comarques de l'Alt Empordà i la Garrotxa. En concret, es tracta d'un tram de 1.200 metres del vial GI-P-5223 d'Olot a Ridaura, uns 1.812 metres de la carretera GI-P-6022 de Sant Climent Sescebes a Mollet de Peralada, 5.458 metres de la GI-V-5105 d'Avinyonet de Puigventós a Llers, i 3.393 metres de la carretera GI-V-6227 de Vilamalla a Garrigàs.

El quart grup d'obres que la Diputació de Girona ha tret a licitació fa referència al camí de la Pireta, que va des de la C-31, de Vilamalla fins a Fortià, i que tindrà una partida de 290.663,37 euros. En aquest cas, l'ens vol rehabilitar el ferm, la senyalització i el drenatge d'aquest camí. Finalment, la institució també té previst invertir 229.721,04 euros per les obres de condicionament d'un tram de la carretera GI-V-6226 des del nou enllaç amb l'N-II, fins al rec de Regatim, dins del terme municipal de Garrigàs.

El camí de la Pireta va ser el primer vial que la Diputació de Girona va assumir seguint l'acord del Pla de Carreteres de les comarques gironines. La implementació d'aquest pla, que farà al llarg de 24 anys, suposarà que la Diputació de Girona acabi assumint el traspàs de 300 quilòmetres de carreteres de titularitat municipal. D'altra banda, la Generalitat té previst traspassar a l'ens gironí i a llarg termini, 240 quilòmetres de carreteres. D'aquesta manera, la institució gironina podria assumir uns 540 quilòmetres de xarxa viària, gairebé el doble del que gestiona actualment que són 680 quilòmetres.

Des de la Diputació assenyalen que l'objectiu del pla és oferir a la ciutadania una xarxa de carreteres locals equilibrada i coherent amb les necessitats del territori. Per una banda, l'ens s'ha compromès a realitzar els projectes i inversions necessàries per incrementar la seguretat viària en aquestes carreteres i, al mateix temps, adequar-les als requeriments ambientals, l'accessibilitat, la vertebració del territori, seguint l'equitat entre nuclis urbans similars. D'altra banda, el traspàs també implica un alleugeriment financer per als ajuntaments que podran dedicar els recursos econòmics que destinaven en carreteres, a altres serveis municipals.