Un fons d'inversió europeu compra el Rocamar de Cadaqués per enderrocar-lo i fer-lo de nou

El nou hotel de luxe tindrà dues plantes menys que l'establiment actual

Un fons d'inversió europeu, representat per una família d'empresaris russos, ha comprat l'hotel Rocamar de Cadaqués (Alt Empordà), situat a primera línia de mar, per enderrocar-lo i aixecar un nou establiment de gran luxe vinculat als tractaments de salut.

La comissió de Patrimoni ha donat llum verda al projecte perquè representa esfondrar un edifici de cinc pisos construït a finals dels anys 50 i que sobresurt en el perfil del conjunt històric de la població, per aixecar-ne un de nou amb dues plantes menys i més integrat en l'entorn. L'Ajuntament de Cadaqués preveu poder tramitar i atorgar la llicència d'obres al llarg d'aquest mes o a principis d'octubre, un cop tinguin tots els informes favorables.

L'hotel Rocamar està situat al cor del Cap de Creus, amb vistes sobre la badia de Cadaqués. L'edifici, construït a finals de la dècada dels 50 i principis dels 60, és actualment un hotel de tres estrelles amb piscina exterior, pista de tenis, minigolf i accés directe a platges, com la de Sa Conca. L'hotel té planta baixa i quatre pisos.


"Hi ha un nou propietari que ha decidit enderrocar-lo tot i construir un nou hotel, molt més mimetitzat amb l'entorn", ha explicat el director del serveis territorial de Cultura a Girona, Antoni Baulida. Com que és un projecte que afecta l'entorn de protecció de Cadaqués, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de conjunt històric, ha necessitat el vistiplau de la comissió de Patrimoni. "És una proposta que hem vist molt favorablement", ha explicat Baulida.


Futur hotel Rocamar en una imatge virtual


Un fons d'inversió holandès ha estat qui ha adquirit l'hotel. La cara visible dels propietaris és una família russa vinculada a Cadaqués, on hi tenen immoble. El projecte aixecar el nou hotel en el solar de 14.503 metres quadrats que té actualment el Rocamar. L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha explicat que els promotors tenien dues opcions: o bé remodelar l'edifici actual o construir-ne un de nou però adaptat a la normativa urbanística vigent, que obligava a aixecar una edificació amb dues plantes menys d'alçada.

"L'hotel actuava impactava en l'entorn, perquè sobresortia en el perfil, el nou quedarà molt més integrat", ha afirmat Baulida. L'alcalde ha explicat que els promotors han projectat un establiment hoteler "de gran qualitat" i vinculat a l'àmbit del benestar i la salut, amb spa i tractaments.

A més, les tres plantes de l'edifici estaran escalonades i construïdes amb materials propis de la zona, perquè l'hotel no trenqui "la imatge característica de Cadaqués". "Creiem que és un gran projecte, sobretot perquè els arquitectes no han intentat lluir-se amb un edifici innovador, sinó lluir-se mantenint el caràcter de Cadaqués i integrant l'hotel a la muntanya", ha afirmat l'alcalde. El projecte és de Carles Ferrater, d'OAB arquitectes.

Els promotors també han optat per mantenir i rehabilitar un amfiteatre que hi ha a dins la propietat, que sovint ha estat escenari de diverses propostes culturals a la població.

Joan Figueras ha explicat que després d'obtenir l'informe favorable de Patrimoni, encara falten alguns altres documents, com el de Turisme. Un cop els tinguin tots, serà quan atorgaran la llicència d'obres. La previsió és poder-ho fer en un termini d'uns quinze dies.

Un dels dubtes que pot generar el projecte és com es desplaçarà la runa que generi l'enderroc de l'edifici, perquè els accessos poden ser complicats. Figueras ha avançat que és un aspecte que encara no està decidit però que sempre es buscarà la millor opció que respecti l'entorn i la legalitat. Baulida ha avançat que una opció podria ser per via marítima.