Suspès el judici contra uns lladres de tabac perquè la magistrada és amiga d'un dels acusats

La vista es posposa fins el desembre

La secció tercera de l'Audiència de Girona havia fixat per a aquest dimarts el judici contra tres acusats de formar part d'una organització criminal dedicada a atracar repartidors de tabac a punta de pistola. A última hora, han hagut de suspendre el judici quan una dels tres magistrats el tribunal, la que era ponent del cas, s'ha adonat que coneix un dels acusats. "Per esvair qualsevol dubte sobre la seva imparcialitat, s'ha suspès el judici", ha explicat el lletrat Narcís Badosa, que defensa l'acusat en qüestió.

Així, han al·legat "amistat manifesta" entre un membre del tribunal i un acusat com a causa objectiva per aplaçar el judici. L'Audiència de Girona ha fixat nova data per al cas, que es tornarà a jutjar el 10 i 11 de desembre. Al banc dels acusats hi ha tres suposats lladres. Un d'ells -el conegut de la magistrada- és l'únic que no està en presó provisional però els altres dos han arribat al judici custodiats pels Mossos d'Esquadra.

Per això, després de suspendre el judici han fet una vista de pròrroga de presó perquè aquests dos acusats compliran aviats dos anys en presó provisional. El fiscal ha demanat que els mantinguin entre reixes fins que el cas arribi a judici perquè considera que hi ha risc de fugida. El lletrat dels dos acusats, Carles Monguilod i Joan Pere Zapata, han demanat que els deixin en llibertat i argumenten que tenen arrelament i que poden imposar-los altres mesures com retirar-los el passaport o obligar-los a signar diàriament per demostrar que no han fugit.

Atracaments a punta de pistola

El fiscal demana per a Ricardo Andrés H. P. i Edwin Alexander M. A. un total de 22 anys de presó per delictes com pertinença a organització criminal, dos robatoris, dos intents d'atracament, detenció il·legal o tinença il·lícita d'armes. La petició de presó augmenta fins als 25 anys per a Miguel N. Q. perquè el fiscal considera que era el líder de la banda. Les defenses, en canvi, neguen les acusacions i demanen que els absolguin.

L'acusació pública atribueix als tres processats robatoris o intents d'atracaments a repartidors de tabac de Girona, Fornells de la Selva i Riudarenes. Segons recull a l'escrit de conclusions provisionals, el cervell de la banda era Miguel N. O., que aprofitava la seva feina com a repartidor de tabac per dirigir les operacions i establir un 'modus operandi' eficaç.

Els altres dos acusats, relata el fiscal, eren els encarregats d'executar els atracaments planificats, utilitzant armes de foc reals o simulades per intimidar els repartidors. A punta de pistola els robaven tabac i, després, els tancaven en el seu propi vehicle, on els deixaven tancats mentre fugien.

Els Mossos d'Esquadra els van detenir 'in fraganti', quan intentaven cometre un altre atracament. En el moment de la detenció, els hi van localitzar un revòlver amb sis cartutxos, guants de làtex, un esprai de defensa personal i fins a 931 paquets de tabac suposadament robats.