Jazz en estat pur a Girona de la mà del Håkan Broström Quartet

Més de 200 persones han vibrat amb el swing i el ritme d'aquesta actuació

Després d'una càlida acollida per part de la crítica, el reconegut quartet ha aterrat aquesta nit a l'Auditori de Girona amb un concert de jazz en estat pur que ha fet vibrar el públic assistent. La nit ha començat de la mà de 'High five' amb el so inconfusible del saxofonista Håkan Broström i ha continuat amb temes com 'The steepian faith' o 'Cats cradle'.

L'estrella de l'escena sueca ha estat acompanyada als teclats pel reconegut pianista Joey Calderazzo i ha seguit el ritme de la bateria de Jeff 'Tain' Watts, dues grans figures del jazz nord-americà. La formació ha explicat que "estimen el jazz" com també Espanya, Catalunya i Barcelona, on els agradaria actuar més sovint. El quartet ha mostrat, un cop més, perquè són reconeguts internacionalment com una de les bandes més importants d'aquest estil de música.

Els integrants del grup han explicat que desconeixien el nom de la ciutat on es trobaven però, tot i això, no en dubtat en ressaltar que "els agrada molt i estimen" Espanya, Catalunya i Barcelona. "Ens agrada molt la climatologia d'aquí i la gent. Jo sóc de procedència italiana i em sento més proper amb persones d'Espanya que amb gent de Suècia", ha explicat tot fent broma el pianista de la formació, Joey Calderazzo.

El seu comentari ha arrencat els riures de tots els membres del grup, inclòs el mateix Håkan Broström que és originari de Suècia. Aquesta nit, el grup ha començat el concert amb una sèrie de cançons programades com 'High five' però a mesura que ha anat passant el temps, han deixat de banda el 'track list' previst i han començat a improvisar, posant a volar la seva imaginació i barrejant diverses peces i cançons dels seus tres treballs.

En principi, la formació ha explicat que no està treballant en un nou disc i que estan totalment focalitzats amb la gira que els portarà per sis països diferents. Aquest diumenge, els músics han arribat amb ànims des d'Alemanya, tot i que anteriorment ja van recollir bones crítiques pels països escandinaus. Després del concert d'aquesta nit, el grup té previst agafar un avió a les cinc de la matinada d'aquest dilluns per anar cap a Helsinki. "Portem tocant junts des del 1994 i cada cert temps ens unim de nou i toquem música plegats", ha explicat el pianista.

El mateix saxofonista ha assegurat que ni ell mateix sabia com categoritzar la música que creen. No obstant això, Calderazzo ha volgut assenyalar que tots ells "estimen el jazz" i per això van decidir formar un grup d'aquestes característiques. "Crec que la música que hem estudiat apareix d'alguna forma en aquesta formació, és un corrent que es manté per sota més enllà de les influències particulars o pròpies que hagim pogut tenir", ha explicat. Segons el pianista, toquen "jazz modern, clàssic o contemporani" que té com a base la tradició i els orígens d'aquest estil musical.

El quartet d'aquesta nit ha estat completat pel contrabaixista Daniel Franck. Broström és reconegut internacionalment pel seu domini del saxo alt, soprano i tenor i ha treballat amb artistes de la talla de Herbie Hancock, McCoy Tyner, Crhis Potter, Joe Lovano o Toots Thielemans. Unes capacitats que han deixat amb la boca oberta al públic assistent. Una part dels espectadors han reconegut que no havien escoltat mai en directe la formació.

Joey Calderazzo actualment és el pianista del Branford Marsalis Quartet i el bateria ha estat músic del famós programa televisiu de Jay Leno, als Estats Units d'Amèrica, i va fer de Rhythm Jones a la pel·lícula 'Spike Lee Mo'Better Blues'.

El concert d'aquest diumenge, ha estat un dels plats forts de la 14a edició del Festival de Jazz de Girona que s'allargarà fins al pròxim 27 de setembre amb actuacions de Gabacho Maroconnection, David Mengual Slow Quartet, Hop's Trio i Shakin' All.