Empresaris i institucions es concentren a favor d'ElBullifoundation

200 persones s'han aplegat a Cala Montjoi

Unes 200 persones, 500 segons els organitzadors, s'han reunit aquest diumenge al matí a la Cala Montjoi de Roses en defensa del projecte del cuiner Ferran Adrià, el BulliFoundation, que pretén construir un centre gastronòmic en aquest espai dins dels Parc Natural del Cap de Creus.

Aquest acte de suport arriba després que ara fa unes setmanes les entitats ecologistes IAEDEN-Salvem l'Empordà i Depana van fer una visita guiada a la Cala Montjoi, per l'espai on està previst construir el projecte gastronòmic. La visita va servir per donar a conèixer tots els perjudicis mediambientals que suposarà la iniciativa, segons les entitats.

En aquella ocasió, un centenar de persones de Roses, de les comarques gironines i d'arreu del territori català es van desplaçar fins aquest indret de l'Alt Empordà on van assegurar que no estaven en contra del projecte sinó que només demanaven que es construís la vessant museística en un altre espai fora del Parc Natural, en un sòl urbanitzable de Roses.

Avui, el posicionament ha estat tot al contrari. Els empresaris han volgut mostrar la seva força en una trobada on també han participat naturalistes com l'antic president del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Jordi Sargatal, cuiners reconeguts internacionalment com Joan Roca i Josep Roca, i alts càrrecs d'institucions com la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme, com per exemple el seu president Joan Giraut.

L'acte, impulsat per Jordi Sargatal, ha volgut fer front a totes les crítiques i denúncies que els ecologistes han realitzat entorn al BulliFoundation. Segons el naturalista, la iniciativa de Ferran Adrià no "provocarà problemes al medi ambient de la zona" sinó que ajudarà a millorar i ordenar les urbanitzacions i el paisatge de la cala. "Els únics problemes existents són l'accessibilitat i el precedent legal", ha resumit Sargatal. Segons el naturalista, el tema de l'accés i les visites que comportarà el nou centre gastronòmic no són un incovenient ja que existeixen altres vies d'accés, més enllà de la carretera o el cotxe. "No crec que vinguin un miler de persones de mitjana tal i com s'explica, a més hi ha altres mitjans com els vaixells per arribar-hi", ha assenyalat. "Si durant l'etapa que vaig ser president del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà m'haguessin ofert aquest projecte no l'hagués deixat escapar", ha afegit.

El naturalista ha argumentat la seva posició tot explicat que cada estiu centenars de persones venen amb els seus vehicles a aquesta cala. "Durant el mes d'agost vaig comptar 460 cotxes aparcats a la riera i pels voltants, dubto molt que vingui tanta gent a veure el BulliFoundation. No arribaran al nombre de banyistes que venen aquí durant l'estiu", ha subratllat.

Un projecte "singular i únic"

Uns raonaments que també comparteix el president de l'Associació de Càmpings de Girona, el president de l'Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i president de Roses Comerç, Miquel Gotanegra, que des d'un principi s'ha mostrat favorable a tirar endevant aquesta iniciativa. "Es tracta d'un projecte singular i únic pel poble de Roses, avui s'ha demostrat que la gent del municipi, el sector empresarial i les institucions hi estan a favor", ha assegurat. Segons Gotanegra, hi ha hagut entitats i ciutadans que han criticat el projecte sense informació. "No comporta cap risc mediambiental per al territori; aquí hi hagut gent que s'ha posat a discutir coses quan no han estat mai a la Cala Montjoi i ni coneixen el projecte", ha assegurat.

"El BulliFoundation s'ha de fer a Cala Montjoi"

Gotanegra ha carregat contra les entitats d'arreu del món - d'Islàndia o Austràlia- que han signat el manifest en contra del BulliFoundation i defensant que la iniciativa es faci en un altre indret que no estigui protegit. "Tenim tota mena de mitjans alternatius al cotxe com un tren elèctric, un servei de llançadores o vaixells menys contaminants que podrien arribar fins aquest espai; aquí qui ha de decidir sobre això és la gent del territori", ha ressaltat. Davant les demandes de les entitats ecologistes de traslladar part del centre en un altre indret de Roses, Gotanegra i els altres empresaris han estat taxatius. "No té cap sentit, el Bulli ha nascut i crescut a la Cala Montjoi i el BulliFoundation també ho ha de fer", ha reblat.

Finalment, Gotanegra ha demanat al Parlament de la Generalitat que acceleri els processos per tirar endavant la llei exprés que permetrà construir el centre en aquest espai dins del Parc Natural del Cap de Creus. "Catalunya, les comarques gironines i Roses volem que el BulliFoundation sigui una realitat i ja no podem perdre temps", ha sentenciat.

Una llei a mesura que també veu amb bons ulls el president del Patronat de Turisme i de la Diputació de Girona, Joan Giraut. "Es tracta d'un projecte especial, diferent als altres perquè en un futur repercutira a la societat, es donarà a la Generalitat de Catalunya, a tot el poble català. Creiem que es una iniciativa respectuosa al màxim amb el medi ambient i cal contemplar-lo com una excepció", ha valorat.

La trobada d'aquest diumenge també ha comptat amb l'arquitecte del projecte, Enric Ruiz-Geli, que ha portat la maqueta d'El BulliFoundation i ha contestat les preguntes dels veïns de Roses i empresaris que volien conèixer en profunditat totes les seves característiques. I és que, segons les paraules de l'arquitecte, el projecte respecta totalment el medi ambient, compta amb energia solar i geotèrmica, suposarà reintroduir espècies autòctones, respectarà el camí de ronda i hi haurà una coberta verda que ajudarà a la nidificació dels ocells de la zona. A més, s'hi podrà trobar un carregador elèctric per a les bicicletes i cotxes elèctrics.

Les obres de reconstrucció del restaurant començaran en uns dos o tres mesos

El mateix arquitecte ha estat qui ha avançat que Ferran Adrià ja compta amb la llicència d'obres per tirar endavant part del projecte, una primera fase on es restaurarà el restaurant actual. En principi està previst que les obres comencin en uns dos o tres mesos i s'allargaran durant un any i mig. Ruiz-Geli ha assenyalat que es vol tirar a terra una part del restaurant que es troba en un estat "precari", fer uns nous magatzems i construir un sostre verd on els ocells podran fer-hi el seu niu.

"Ara comencem a tenir moviments socials a favor del projecte, avui ha estat la primera vegada que la gent ha pogut entendre la nostra idea més enllà de les polèmiques. Portem quatre anys estudiant totes les opcions i podem dir que la millor per fer el BulliFoundation és aquí, a la Cala Montjoi", ha subratllat l'arquitecte. "És el lloc on ha nascut, siguem naturals si us plau", ha afegit davant dels assistents que l'escoltaven.

La trobada també ha aplegat artistes com Lluís Roura i cuiners reconeguts com Joan Roca i Josep Roca, que també s'han mostrat partidaris d'aquesta visió. "Serà una eina per seguir explicant el que passa a la cuina catalana, complementarà la resta d'equipaments existents i reforçarà el magnetisme de la zona, a més l'impacte ambiental serà mínim. Des de tots els cantons que m'ho miro és positiu", ha explicat un dels millors cuiners del món, Joan Roca.

La trobada ha finalitzat amb la lectura d'un manifest, on també s'ha mostrat la voluntat de que el nou centre gastronòmic serveixi com un espai informatiu per potenciar el Parc Natural del Cap de Creus. "S'ha de mirar que la gent que vingui atreta per la gastronomia, com també venien pel surrealisme de Dalí a Portlligat, se'n vagin coneixent els valors naturals del parc", ha comentat Sargatal.

En principi, Gotanegra ha fet públic que en els propers dies sortirà a la llum tot un llistat d'entitats, institucions i membres de la societat civil que defensen que el BulliFoundation es faci en aquest emplaçament.

L'acte, que s'ha allargat durant unes dues hores, ha comptat amb la presència dels presidents de la Cambra de Comerç de Girona, Sant Feliu i Palamós, el gerent de l'Associació d'Hostaleria de la Costa Brava, Martí Cebrià, el president de la FOEG, Ernest Plana, el cap de la cadena d'hotels Prestige i alcaldes de municipis de la zona com l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan, el batlle de Cadaques, Joan Figueras, l'alcalde de Castelló d'Empúries, Xavier Sanllehí, i l'alcalde de Borrassà i director dels serveis territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a Girona, Ferran Roquer, entre moltes d'altres autoritats.