Figueres se suma a la celebració del 40è aniversari del Museu Dalí

Es portarà a terme una festa "plena de sorpreses" al Teatre el Jardí

El 40è aniversari del Teatre-Museu Dalí omplirà Figueres d'actes de celebració el pròxim cap de setmana. A l'acte central, el que organitza la Fundació Gala-Salvador Dalí el diumenge 28, l'Ajuntament de Figueres i els Amics dels Museus de Figueres en proposen un altre el pròxim divendres 26 de setembre al Teatre Municipal el Jardí que volen que sigui multitudinari per agrair a l'artista "el regal que va fer a la ciutat fa 40 anys" i que va situar Figueres al món i la va potenciar econòmica i culturalment.

La celebració començarà a les set de la tarda amb una ballada de sardanes a la plaça Josep Pla. La Cobla Ciutat de Girona, que tocarà des de la balconada del teatre, interpretarà un repertori format per les peces predilectes de l'artista i altres que es van composar en el seu honor. A la ballada hi participaran els Gegants de Salvador Dalí i Gala.

A les 9 del vespre començarà l'acte a l'interior del Teatre Municipal el Jardí. Amb un escenari decorat amb els elements més representatius de l'univers dalinià, l'actriu Txe Arana i l'escriptor i estudiós de la figura de Dalí, Josep Playà, conduiran un acte que repassarà la història del Teatre-Museu Dalí de Figueres combinant les explicacions del mateix Playà amb música, projeccions de vídeo inèdites del museu i un vídeo amb entrevistes a personatges relacionats amb Dalí.

Josep Maria Godoy, regidor de Cultura a l'Ajuntament de Figueres, ha destacat que l'acte "no serà una conferència a l'ús sobre la història del museu" i que es vol fer el més amé possible. Així, a banda d'algunes sorpreses que no s'han desvetllat, durant l'acte es podrà veure un vídeo inèdit que Pascual Pesudo va enregistrar l'any 1975 quan es va inaugurar l'escultura de la plaça del museu. Un vídeo sense so ambient ni música però que la seva projecció estarà acompanyada d'"alguna sorpresa".

També és projectarà un vídeo preparat per Carles Pujol amb petites entrevistes realitzades a gent relacionada amb Dalí. Així, per exemple, hi apareixen Antoni Pitxot, Montse Aguer, Joan Armangué, Benjamí Toledo, Marià Lorca, Eduard Puig, Josep Maria Sevillano o Lluís Peñuelas.

L'acte finalitzarà amb l'Himne del Museu Dalí, composat per Cristóbal Halffter, una peça gairebé inèdita que es va estrenar el mateix dia de la inauguració del museu però que els assistents no van escoltar pràcticament per la gran quantitat de gent que hi havia i que en tots aquests anys no s'ha tornat a interpretar públicament.

Acte al Museu del Joguet

El Museu del Joguet de Catalunya també organitzarà un acte de celebració de l'aniversari. Serà el dijous 25 de setembre a les 8 dels vespre, i consistirà en la presentació del llibre 'Els 20 primers anys de Dalí', que ha editat el mateix museu, i que anirà a càrrec de Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians.