142 litres a Sils i 112 a Cassà de la Selva en les darreres tempestes

Les precipitacions han deixat nombroses destrosses

Les tempestes dels darrers dos dies han deixat quantitats de més de 100 litres a punts del Gironès i la Selva. Per exemple, a Sils s'hi han acumulat entre dimarts i dimecres 142,4 litres i a Cassà de la Selva, 112,2, segons dades del Servei Meteorològic. Les pluges van afectar bona part de Catalunya i els xàfecs van anar apareixent de forma intermitent al llarg dels dos dies sobretot al quadrant nord-est.

En alguns punts aquestes tempestes van aparèixer amb molta intensitat i van deixar quantitats que van fregar els 50 litres en molt poca estona. És el cas del Perelló (Baix Ebre) on es van recollir 49,1 litres en només mitja hora. La presència persistent d'una borrasca a les capes baixes i mitjanes de l'atmosfera a l'Atlàntic, just a l'oest de la península ibèrica, va afavorir el flux humit de sud i sud-est i juntament amb el pas d'un front van provocar que a partir de la tarda de dimarts i durant la jornada de dimecres apareguessin tempestes d'intensitat moderada i forta, sobretot a les comarques gironines i en zones del litoral i prelitoral central i sud.

Les primeres tempestes van aparèixer durant la tarda a la franja occidental del país, concretament a zones de la depressió Central, Pirineu i Prepirineu occidentals i a les Terres de l'Ebre. Entre dimarts a la nit i dimecres a la matinada, les tempestes van afectar gran part de les comarques del litoral i prelitoral, i van ser especialment quantioses a punts del Tarragonès, sud de les Gavarres i Terres de l'Ebre.

Al llarg del matí del dimecres, les tempestes es van concentrar a les comarques gironines, sobretot en punts del sud del Gironès, la Selva i el Baix Empordà. A partir de la tarda, la inestabilitat lligada a la zona postfrontal va generar alguns ruixats poc intensos en punts de les comarques interiors seguint la línia sud-oest nord-est (Terra Alta, Priorat i Osona), i moderadament intenses en alguns punts del Bages. Cal destacar que en alguns casos les tempestes van anar acompanyades de ratxes de vent fort.


L'asfalt completament aixecat per la pluja © Kim Arredondo

Durant els dos dies es van registrar fins a 142,4 litres a Sils (Selva), 112,2 a Cassà de la Selva (Gironès), 86,2 a Santa Coloma de Farners, 78 a Sant Feliu de Buixalleu (Selva), 68,4 a Mataró, 63,7 a Vilobí d'Onyar (Selva) i 63 a Palafrugell (Baix Empordà).

Durant les tempestes que van caure entre dimarts a la nit i dimecres a la matinada es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació (20 litres en 30 minuts), fins i tot superant els 40 litres en mitja hora en alguns punts. És el cas del Perelló (Baix Ebre) on es van recollir 49,1 litres en només mitja hora o Cassà de la Selva, que va registrar 43 litres en aquest breu espai de temps.

Les tempestes també van anar acompanyades de moltes descàrregues elèctriques. Durant dimarts i dimecres es van registrar un total de 24.928 llamps, dels quals 2.977 van caure sobre Catalunya. Per comarques, les més afectades van ser la Selva (540 llamps), el Baix Empordà (349 llamps) i el Baix Camp (230 llamps), segons ha indicat el Servei Meteorològic.

Més nuvolositat pels pròxims dies

La predicció per divendres i dissabte indica que la nuvolositat serà variable, tot i que serà més abundant a punts de la meitat oest i del litoral, on creixeran nuvolades. Deixaran xàfecs dispersos, localment forts i acompanyats de tempesta i calamarsa. Les temperatures seran molt semblants a les de dies anteriors.

La situació meteorològica no canviarà durant els dies vinents, i fins a la meitat de la propera setmana els xàfecs apareixeran de forma dispersa a Catalunya. A partir de llavors els mapes a mitjà termini indiquen una tendència a l'estabilització de l'atmosfera.