En Marc Muntanya és un pastor de Riudaura (Garrotxa) que va decidir posar en marxa una campanya de micromecenatge per finançar la compra d'un lot de cabres de França que li permetin tenir una major producció de llet per als seus formatges artesans. Es tracta d'una iniciativa original amb recompenses per als seus mecenes que van des d'un tast de formatges, un taller de cant improvisat -ell també es acordionista- o posar nom a un dels animals. Ha tingut tant bona acollida, sobretot amb un ampli ressò a les xarxes socials, que en dos dies dies ja ha aconseguit 950 euros dels 1.200 que s'havia proposat. "Estic aclaparat i molt agraït", assenyala el pastor que té 38 dies per aconseguir els diners.
En total ha aconseguit 34 mecenes a qui recompensarà amb diferents fórmules, algunes de molt originals. Les aportacions més modestes, a partir de 5 euros, tindran l'opció de visitar el corral i conèixer les noves inquilines mentre que d'altres de més generoses rebran des de carn, formatges, passant per un taller improvisat de ball amb la música d'acordió que ell mateix toca fins a l'oportunitat de posar nom a una de les cabres, entre d'altres.
Aquest jove emprenedor creu que la bona acollida, en bona part gràcies al ressò a les xarxes socials (Twitter i Facebook), es deu al fet que és un projecte que crida l'atenció, perquè no acostuma a passar que un pastor utilitzi les noves tecnologies per impulsar el seu negoci. Els micromecenatges s'utilitzen sobretot per projectes culturals -llibres, discos- però Muntanya va considerar que també seria una bona manera de buscar possibles clients i implicar-los en el projecte. També hi ha ajudat que sigui un usuari molt actiu a twitter (@peredelescabres) amb un compte a part per al seu ramat a qui dóna veu a través d'@elsxais.
Ampliar el ramat de cabres per tenir més llet per als formatges
Muntanya té un ramat de 40 cabres, de les quals prop de la meitat produeixen llet però de forma irregular. La seva idea seria poder ampliar l'explotació en unes 15 cabres més de la raça alpina o saanen, que es troben a França. Aquest país, té una gran tradició formatgera i a diferència de Catalunya, té un major mercat de compra-venda de cabres lleteres de qualitat. Com que l'espai que té és limitat, no pot tenir un gran nombre d'animals. Per això busca que siguin el més productives possible.
Els 1.200 euros no inclouen tot el cost de l'ampliació però sí que seran una bona empenta per al seu negoci. Segons Muntanya, en la descripció del projecte ja informa de la seva "flexibilitat", ja que no decidirà quines cabres i quantes en comprarà fins que no sàpiga el total de diners de què disposa. Aquest estiu ha pogut acabar l'obrador des d'on fa els formatges però no tenia més diners per ampliar el ramat. L'objectiu final és aconseguir els 40 litres de llet diària que necessitarà per poder elaborar els seus formatges.
Un producte artesanal km 0
El formatge que elabora Marc Muntanya amb el segell de 'El Pastor de Riudaura' està fet amb llet crua de cabra madurat durant 45 dies. Durant un any es va formar en una escola de pastors del País Basc on va aconseguir els coneixements per a l'elaboració del formatge Idiazabal que ara ha exportat i adaptat al seu obrador que té al costat mateix del corral. Explica que aquest estiu ha fet les primeres proves i que els clients a qui ha pogut oferir el producte estan encantats i volen repetir. Alguns dels formatges que té al rebost ja porten el nom de la persona que li ha fet l'encàrrec. La idea és poder comprar les cabres abans que acabi l'any per així començar a munyir-les a començaments del 2015 i durant el primer trimestre posar en marxa la formatgeria. La distribució es farà a través dels restaurants i comerços de la zona.