Girona incorpora una app per pagar les zones blaves i verdes des del mòbil

L'aplicació també permet als usuaris cedir tiquets a d'altris

Per aparcar a les zones blaves i verdes de Girona ja no caldrà anar amb monedes a la butxaca, treure tiquets als parquímetres i estar pendents que no es passi l'hora límit. A partir d'avui, tots els qui tinguin telèfons intel·ligents es poden baixar una aplicació, l'e-park, per gestionar-ho tot des del mòbil.

L'aplicació no només serveix per treure tiquets virtuals, sinó també per allargar el temps d'estacionament sense haver de patir. A més, permet als usuaris cedir aquells tiquets que no han exhaurit perquè altres conductors els aprofitin i, així, puguin aparcar gratis una estona. L'aplicació e-park ja es troba a vuit ciutats de l'Estat -Girona és la primera catalana- i té més de 350.000 usuaris.

Girona fa un pas més en el camp de les 'smart cities', amb les noves tecnologies aplicades en el camp de la mobilitat. Si des de fa uns mesos l'aplicació municipal Girona In ja permet saber amb exactitud el temps de freqüència dels busos urbans a cada parada, ara els ciutadans compten amb una aplicació que els permet pagar des del mòbil les zones verdes i blaves que hi ha a la ciutat; en total, 1.706 places d'aparcament (de les quals, 662 són per als residents als barris de les Pedreres i la Devesa-Güell).


L'app e-park, desenvolupada pel Grup Setex, es pot descarregar gratuïtament des de qualsevol plataforma. Està disponible tant en català com en castellà. Incorpora totes les funcions dels parquímetres convencionals i, fins i tot, alguna més.

Els usuaris només necessiten tenir vinculada la seva targeta bancària a l'aplicació per poder fer els pagaments corresponents. En el cas de Girona, a diferència de la resta de ciutats on ja està implantada l'e-park, no cal anar recarregant saldo. Els tiquets d'aparcament es carregaran de manera automàtica i agrupats al compte corrent.

Abans de començar a operar amb l'e-park, els usuaris han d'escollir la ciutat (en aquest cas, Girona) i introduir tant el model com la matrícula del cotxe. Una sola persona pot donar d'alta tants vehicles com vulgui; és a dir, que el sistema no només és útil per a les famílies que tinguin més d'un cotxe, sinó també per als autònoms i empreses.

Aparcament gratuït

Només d'obrir-se, la pantalla principal de l'aplicació ofereix quatre opcions: pagar un tiquet de zona blava, gestionar-ne un de zona verda, anul·lar una denúncia o bé tenir aparcament gratuït. Aquest darrer cas és, precisament, una de les novetats que incorpora l'e-park.

L'app permet als conductors cedir tiquets que no hagin exhaurit perquè altres usuaris de l'aplicació els puguin fer servir. Així, si a un conductor li ha sobrat mitja hora d'aparcament, i decideix oferir aquest tiquet, un altre se'n podrà aprofitar. "No fem res més que traslladar a l'e-park allò que ja passa al carrer, on hi ha conductors que marxen i ofereixen el seu tiquet als altres que arriben", concreta el director de projectes del Grup Setex, Vicente Nogales.

A més d'aquest, l'e-park també té altres avantatges. Com explica el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, l'aplicació també evita haver de mirar el rellotge "i patir si es passa l'hora màxima d'estacionament per si ens poden multar".

D'entrada, perquè l'e-park envia un recordatori deu minuts abans que s'exhaureixi el temps d'estacionament autoritzat. I després, perquè des de la mateixa aplicació, el conductor pot ampliar la durada de l'aparcament sense necessitat d'haver de tornar al cotxe i passar novament pel parquímetre. Això sí, aquesta opció només és vàlida si no s'han acabat les dues hores de temps màxim que es fixa per als tiquets de les zones blaves (sis, en el cas de les verdes). Sinó, caldrà comprar-ne un de nou.

A més, per als residents dels barris de les Pedreres i la Devesa-Güell, l'e-park també els permetrà pagar trimestralment les zones verdes (actualment, aquestes es renoven cada setmana). Això, però, serà possible a partir del mes de gener, perquè abans el ple municipal haurà d'aprovar la renovació d'aquest punt de les ordenances fiscals.

L'e-park també permet als usuaris sol·licitar en qualsevol moment un comprovant del tiquet que hagin pagat. Com que ja no caldrà que els posin de manera visible al parabrises, els controladors que recorren els carrers comprovaran que hagin pagat les zones d'aparcament introduint la matrícula del vehicle al seu dispositiu.

Més de 350.000 usuaris

L'app e-park va néixer el 18 de juliol de l'any passat a Santiago de Compostel·la. Girona és la primera ciutat catalana que l'incorpora, després d'un mes de prova. Arreu de l'Estat, apart de Santiago, ja hi ha sis ciutats més que tenen l'e-park (Madrid, Marbella, Santander, Còrdova, Granada i Almuñécar).

L'aplicació compta en total amb més de 350.000 usuaris, dels quals més de 10.000 han pogut estacionar gratis en algun moment. L'objectiu de Grup Setex és que el primer semestre del 2015 l'e-park s'hagi estès a vint ciutats de la geografia estatal.