75 euros de multa per les tres voluntàries del Multireferèndum de Salt

Es van negar a desmuntar una mesa a Salt

El Jutjat d'instrucció número 1 de Girona ha condemnat a pagar una multa de 75 euros cadascuna de les tres voluntàries del Multireferèndum del 25 de maig passat que es van negar a desmuntar una mesa a Salt (Gironès).

La sentència conclou que Marta Afuera, Salvadora Barnadas i Fátima Sassi -les tres activistes de la PAH Girona-Salt- van cometre una falta de respecte a l'autoritat i als seus agents perquè van desobeir les ordres dels Mossos d'Esquadra quan les van requerir fins en quatre ocasions perquè retiressin la mesa.

El jutge ressalta que els mossos van seguir les ordres de la Junta Electoral Central. La sentència no és ferma i es pot recórrer en un termini de cinc dies.

La sentència conclou que ha quedat provat que les tres voluntàries del Multireferèndum van desobeir les ordres dels agents dels Mossos d'Esquadra i, per això, les condemna per una falta de falta de respecte a l'autoritat i als seus agents. La resolució judicial recull que el 25 de maig passat, el dia que se celebraven eleccions al parlament europeu, els mossos van localitzar una mesa del Multireferèndum a l'alçada del número 148 del carrer Major de Salt, a uns 500 metres d'un col·legi electoral.

Aleshores, seguint les ordres de la Junta Electoral Central, els agents van identificar a les persones de la mesa i van comunicar de forma verbal que celebrar el Multireferèndum estava prohibit i van requerir a les voluntàries que desmuntessin la mesa. "S'hi van negar per la qual cosa els agents les van advertir de les conseqüències legals", recull la sentència que assenyala que els agents van demanar que marxessin fins en quatre ocasions però les voluntàries no van voler.

Per això, conclou que van desobeir les instruccions dels agents i, per tant, que són autores d'una falta, tot i que els imposa pocs dies de sanció perquè conclou que la seva conducta "no va suposar una especial alteració del bon funcionament dels serveis i funcions públiques".

La sentència condemna cadascuna de les activistes a pagar una multa de 15 dies amb una quota diària de 5 euros. La sentència no és ferma i es pot recórrer en un termini de cinc dies. Les tres condemnades han anat a recollir la sentència aquest dilluns al matí al jutjat i han explicat que el seu advocat, Benet Salellas, estudiarà la possibilitat de recórrer la decisió.

El Multireferèndum va ser una iniciativa ciutadana que, coincidint amb les Eleccions Europees, donava l'opció de votar sobre diversos temes relacionats amb el model energètic, l'agroalimentari i el deute públic o la participació ciutadana. La junta electoral espanyola va prohibir la iniciativa i les forces policials van rebre l'ordre de retirar les urnes alhora que es van aixecar desenes d'actes.