Ous contra la LOMCE

CCOO anima la comunitat educativa gironina a protestar contra la llei

CCOO ha engegat una campanya contra la LOMCE animant la comunitat educativa gironina a "llançar ous" contra la llei. El sindicat assegura que "l'esperit" de la Llei Wert és plenament vigent i que a Catalunya, tot i que es vulgui fer creure que se'n minimitza l'afectació, s'aplica "amb tota intensitat".

La campanya arrenca coincidint amb l'inici de curs i es vol estendre a tota la demarcació. La primera protesta s'ha fet aquest migdia davant la Delegació del Govern. Diversos sindicalistes han tret taules d'escola al carrer i han simulat llançar ous contra una pancarta on hi havia dibuixat un mur amb grafits com 'Privatització', 'Retallades' o 'Segregació', símbol del què suposa la llei per al sindicat.

Un mur de maons esquerdat, on hi penja un cartell que posa 'Decret de plantilles'. A costat i costat del dibuix, grafits amb paraules com 'LOMCE', 'Privatització' o 'Retallades' (aquesta última, acompanyada d'unes tisores). I al mig, un enorme ou amb la frase 'Llença-hi un ou'.

Aquesta és la imatge gràfica que recolza la campanya que avui, coincidint amb l'inici de curs, ha engegat CCOO de les comarques gironines contra la Llei Wert. La voluntat, com assegura el sindicat, és que des d'ara i fins al juny, arreu de la demarcació i de manera sostinguda hi hagi reivindicacions per fer palès "el descontentament amb les polítiques educatives actuals".

"La LOMCE és un mur que volem enderrocar; estem farts que els poders públics vulnerin un dret universal com és el de l'educació", explica el secretari d'Educació del sindicat a Girona, Marcel Barbens.

Per traslladar aquest malestar a la ciutadania, i demanar a la comunitat educativa que els recolzi, aquest migdia CCOO ha tret els pupitres al carrer. Diversos sindicalistes han recreat una classe davant de la Delegació del Govern. Damunt la taula, però, en comptes de llibres hi tenien ous, que han simulat llançar contra el cartell que dóna nom a la campanya.

A més, també han posat un gran ou -fet de paper maché- al peu de les escales de la Delegació. L'encarregat de donar la lliçó ha estat Marcel Barbens. Cada fitxa que ensenyava era un motiu de rebuig a la LOMCE. Entre aquests, que la llei "ataca directament" la cultura i llengua catalanes, imposa "un currículum centralista", substitueix "l'educació dels ciutadans per la de mà d'obra per al mercat laboral", pretén justificar les retallades o "expulsa del sistema els grups socials més desafavorits".

Esperit vigent i plenament implantada

La secretària general d'Ensenyament de CCOO a Girona, Almudena González, assegura que "l'esperit" de la Llei Wert és plenament vigent i que a Catalunya, tot i que es vulgui fer creure que se'n minimitza l'afectació, s'aplica "amb tota la intensitat". "Tot i que se'ns vol fer creure que la seva aplicació es dilata, es dilueix o s'afebleix, no és veritat", ha criticat González.

Per exemplificar-ho, la secretària general s'ha referit a diverses de les situacions amb què es trobaran centres i professors aquest curs 2014-2015. "Per exemple, la llei ens diu que les ciències naturals i les socials són diferents; i tot i que a Catalunya no se separaran les matèries, sí que s'avaluaran per separat", ha subratllat.

González també critica que encara hi ha centres que segreguen per sexes o que el currículum per a l'assignatura alternativa a religió tot just es va publicar divendres passat. "Això no és fer la feina ben feta, sinó anar a corre-cuita", ha denunciat.

Per últim, la secretària general també lamenta que la llei redueix els consells escolars a organismes merament consultius, sense poder decisió. "S'ha perdut la participació de les comunitats educatives en els governs de les escoles; segons les instruccions que ens van arribar ara fa pocs dies, els consells emetran un informe que es pot tenir en compte a l'hora d'aprovar el projecte educatiu de centre, però que en cap cas és vinculant", assegura González. I conclou: "Estem perdent pes democràtic".