La CUP de Figueres es desvincula d'ERC i NECat de cara a les eleccions municipals

El regidor Joan Font assenyala que encara no han rebut cap "petició formal"

Fa poques setmanes, ERC i NECat van anunciar des de Figueres la creació d'un espai comú d'esquerres a l'Alt Empordà que tenia previst sumar aliances polítiques de cara a les eleccions municipals del 2015. La voluntat era unir-se amb partits com ICV o la CUP per crear una alternativa que, a les ciutats principals, aniria sota les sigles d'ERC.

De moment, la CUP de Figueres s'ha desvinculat d'aquesta agrupació tot assegurant que "encara no han rebut cap proposta formal". "Quan arribi la estudiarem però des de la passada primavera nosaltres hem encetat un procés participatiu per construir una nova candidatura des de zero, des de la ciutadania", subratlla el regidor figuerenc de la CUP, Joan Font.

El passat dissabte dia 30 d'agost, el líder de NECat, Ernest Maragall, va ser l'encarregat de presentar el document 'Crida', el full de ruta conjunt amb ERC que resumia els objectius i les bases del nou espai comú polític entre aquestes dues formacions de cara a les eleccions municipals del 2015 a la comarca de l'Alt Empordà. L'acte també va comptar amb el president comarcal d'ERC a l'Alt Empordà, David Pujol, que va explicar que la formació havia volgut ser "pionera" a nivell nacional. En concret, les dues formacions feien dos anys que treballaven en aquest projecte: convertir-se en una alternativa d'esquerres socialista.

Tal com van detallar els dos dirigents, la voluntat dels partits era formar un espai polític ampli - que pogués acollir altres formacions com ICV, la CUP, altres agrupacions socialistes i entitats- per renovar la política actual i que es presentaria sota les sigles d'ERC a les ciutats més grans com Figueres. En un principi, la idea només s'aplicava a la comarca de l'Alt Empordà tot i que, des de les dues formacions, ja van deixar clar que volien ampliar el projecte a tot Catalunya.

Un projecte que no acaba d'engrescar a les altres formacions, com la CUP de Figueres. De moment, el regidor de la formació a l'Ajuntament de la capital de l'Alt Empordà, Joan Font, s'ha desvinculat del projecte tot assenyalant que encara "no han rebut cap proposta formal" i que el dia que arribi ho debatran i consensuaran dins de la formació. "No ho hem de decidir només els membres de la CUP sinó que afecta a altres persones", ha assenyalat el regidor.

Font ha argumentat el posicionament de la formació tot ressaltant el procés participatiu que han engegat per consolidar una candidatura d'esquerres renovada, amb més presència de ciutadans i totalment diferent de cara a les eleccions municipals del 2015 a Figueres. "Nosaltres vam encetar aquest procés durant la passada primavera i vam convidar a partits com ERC i altra gent que a títol individual volguessin formar part d'un nou projecte no com una suma de partits o coalició sinó com una nova candidatura, que comencés des de zero amb un nou nom i amb els representants i llistes que s'escollissin des de l'entitat", ha explicat.

Des de la CUP es mostren "bastant satisfets" perquè el procés ha engrescat a molta gent que, anteriorment, no es trobaven dins de l'òrbita de la formació política. "La iniciativa agrada a molta gent com a títol individual però no ha agradat a la resta dels partits polítics que no s'hi han volgut sumar", ha lamentat Font. Des de la formació figuerenca subratllen que la seu projecte no aparquen totalment la possibilitat ni la proposta d'ERC i NECat però assenyalen que el seu projecte no passa per "una sopa de lletres de partits polítics".

"Nosaltres no tenim cap problema a renunciar a la CUP, ja quan vam presentar el procés ho vam dir", ha assegurat el regidor. En principi, encara no s'han escollit als nous dirigents i encara falten mesos per acabar de tenir clar la possible nova candidatura a la ciutat de Figueres. De moment, aquest diumenge la formació ja ha publicat la pàgina web del procés 'La capacitat de decidir el què' i un vídeo per començar a planificar el disseny del programa.