Els preus pugen dues dècimes a les comarques de Girona

L'IPC se situa en el -0,8%

Els preus a les comarques de Girona han pujat dues dècimes i la inflació interanual s'ha situat en el -0,8%, segons ha publicat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb tot, els preus a la demarcació s'han mantingut en termes anuals. A Catalunya els preus han pujat dues dècimes a l'agost en relació al juliol i l'IPC s'ha situat en el 0,1%. Al conjunt de l'Estat, els preus han crescut dues dècimes a l'agost i han registrat un IPC interanual del -0,5%.

Els grups amb més repercussió en la baixada dels preus han estat el transport (-0,4%), per la moderació dels preus de carburants i lubricants; els aliments i begudes no alcohòliques (-2,2%); i l'habitatge (+0,4%). La taxa anual de l'IPC a Catalunya a l'agost ha estat del -0,1%, una dècima menys de la que es va registrar al juliol.

Així mateix, la variació interanual dels preus al conjunt de l'economia espanyola ha estat del -0,5%, dues dècimes menys de la que l'INE va publicar el mes anterior. La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils dels productes energètics i els aliments no elaborats, s'ha situat al 0,0% a l'agost, mentre que l'IPC harmonitzat queda al nivell del -0,5%, una dècima menys que al juliol.

Els preus pugen dues dècimes de juliol a agost

A nivell mensual, els preus han augmentat dues dècimes a l'agost en relació al juliol a Catalunya. La inflació també ha estat de dues dècimes al conjunt de l'Estat. L'hoteleria i la restauració (+0,8%) ha estat el grup amb més repercussió en aquest increment, seguit de l'apartat d'oci i cultura (+1%), especialment per l'augment de preus dels viatges organitzats.

L'habitatge també ha contribuït (+0,5%) a l'increment de la inflació a l'agost, fonamentalment per l'augment dels preus de l'electricitat. El capítol d'alimentació i begudes no alcohòliques (+0,2%) ha participat en l'alça de preus, destacant l'increment de la fruita fresca i el peix fresc, mentre que els llegums i les verdures fresques han experimentat un descens de preus.

Baixen els preus del vestit i el calçat i del transport

D'altra banda, han repercutit negativament en l'índex de preus de consum a l'agost els apartats de vestit i calçat (-1,3%), i de transport, per la baixada dels preus de lubricants i carburants. Per contra, en el mateix capítol del transport, s'ha reflectit una alça dels preus dels automòbils i del transport aeri.

La taxa anual de l'IPC disminueix en totes les comunitats, llevat de la Comunitat de Madrid (on es manté en el -0,3%) i de la Comunitat Foral de Navarra (puja dues dècimes fins al -0,8%). Els majors descensos es produeixen a les Canàries (-0,7%) i a la Rioja (-0,7%), amb disminucions de tres dècimes.