El 'Financial Times' destaca la manifestació massiva a Barcelona

L'agència AP explica que els catalans reclamen una consulta en ple procés escocès

Ressò internacional de la 'V' a la premsa anglosaxona. El rotatiu 'Financial Times' explica que els catalans han organitzat una "manifestació massiva per donar suport al referèndum". El corresponsal del diari financer a Madrid, Tobias Buck, diu que la mobilització de la Diada és part "d'una campanya que s'intensifica" de cara a la consulta del novembre.

"Vista des de l'aire, la manifestació formava una V gegant, descrita pels organitzadors com un símbol del desig de Catalunya de votar", explica. Mitjans com 'USA Today' o la BBC també informen a la seva pàgina web de la mobilització. El 'Financial Times' cita les paraules del president Artur Mas, que abans de la 'V' havia dit que els catalans volen votar i poder decidir el seu futur. El diari recorda la via del 2013, que especifica que va ser inspirada amb la cadena humana d'Estònia, Lituània i Letònia.

L'agència de notícies AP també informa de la 'V' d'aquesta Diada, assegurant que els catalans s'han manifestat per reclamar un referèndum que "el govern espanyol insisteix que és il·legal". "Molts amb samarretes grogues i vermelles amb la frase 'Ara és l'hora' cridaven 'independència' en català, en una manifestació impulsada pel proper referèndum d'independència a Escòcia", assegura el teletip.

AP assegura que "a diferència d'Escòcia", la votació a Catalunya el 9-N "no acabarà en secessió". "El referèndum proposat per Mas demanarà als catalans si estan a favor de la secessió i si la resposta és 'sí' ell tindrà el mandat polític per negociar el camí cap a la independència", explica l'agència.

"El president espanyol Mariano Rajoy ha dit que bloquejarà la votació perquè la constitució espanyola no permet referèndum que no incloguin tots els espanyols", diu AP, que afegeix que per Mas això "seria un error". "Els problemes polítics es resolen amb política, no amb amenaces legals", assenyala el president.

Premsa francesa

"Una multitud vermella i groga reclama un referèndum sobre la independència", titula l'agència AFP un teletip que ja recullen diaris francesos com 'Liberation'. "Fins i tot abans del migdia, la bigarrada multitud d'activistes ja ofegava els grups de turistes que habitualment omplen la capital catalana", explica l'agència. "Vestint samarretes de color groc o vermell, amb el lema Ara és l'hora, o brandant la bandera independentista, es passegen en família pels carrers o desfilen al so de les gralles", afegeix. L'AFP recorda que "a diferència del govern britànic, que ha autoritzat el referèndum escocès que se celebrarà en una setmana, Madrid rebutja qualsevol referèndum regional d'autodeterminació, invocant la Constitució". El teletip recull les declaracions d'Artur Mas, advertint l'executiu del PP que "no podrà impedir eternament Catalunya de pronunciar-se sobre el seu futur".

L'AFP explica que "orgullosos de la seva llengua i cultura, molts dels set milions i mig de catalans se senten maltractats pel govern" espanyol. "Aquesta regió produeix una cinquena part del PIB de l'Estat i té més autonomia que Escòcia, però colpejada per la crisi econòmica no accepta que el Tribunal Constitucional li negui l'estatus de nació, el 2010, i redueixi fortament l'autonomia de què havia gaudit des del 2006", informa l'agència francesa. El teletip adverteix que "és difícil que la comunitat internacional reconegui els resultats d'una consulta celebrada en contra d'una decisió del Tribunal" i que Mas "es nega a dir que farà en aquest cas".

"A les 17.14 el temps s'aturarà a Catalunya", titula també el 'Liberation' en un altre article, signat pel seu enviat especial a Barcelona, François Musseau i destacat en portada. "Des dels anys 80, els nacionalistes no han parat de revifar aquesta ferida històrica", del 1714, "d'humiliació i submissió a Madrid, una interpretació que neguen de forma vehement el govern espanyol i una part significativa dels catalans que se senten com a casa" a l'Estat.

Fora de la UE i de la Champions, segons 'Le Figaro'

El diari francès 'Le Figaro' analitza les conseqüències d'una eventual independència de Catalunya. La periodista d'Economia del rotatiu Anne Cheyvialle adverteix que tot i ser "una de les regions més fortes en PIB, població i turisme, també és una de les més endeutades, i la seva sortida de la UE comprometria seriosament la seva bona salut econòmica, una aposta arriscada". El cronista d'Internacional de 'Le Figaro' Pierre Rousselin avisa que l'Estat "estaria en el seu dret" d'imposar fronteres a "una regió que ja és molt diferent culturalment de la resta d'Espanya". I el redactor d'esports Geoffroy Garetier alerta que la selecció espanyola de futbol podria quedar "amputada" de jugadors catalans com Fábregas, Piqué o Busquets i el Barça "privat de jugar la Champions".

"Els independentistes catalans es manifesten i volen imitar Escòcia", titula també en portada el 'Le Monde', en la seva edició digital. La periodista Sandrine Morel ha anat retransmetent en directe i penjant fotografies de la concentració. "Impressionant organització per formar la bandera catalana: amb micròfon es demana a la gent de posar-se en files per colors", "davant del Deutsche Bank, un manifestant del Procés constituent vol canviar-ho tot, i acabar amb les elits catalanes" o "la multitud és tan densa que resulta impossible veure tota la V de Vot i de Victòria des del carrer, ambient festiu i cants nacionalistes", ha escrit Morel.

També el canal de notícies 24 hores BFMTV informa que "Catalunya es mobilitza per la seva independència", però il·lustra la informació amb una fotografia de manifestants d'ultradreta amb banderes espanyoles. "Milers de sobiranistes catalans han desfilat pels carrers de Barcelona per reclamar el dret a votar sobre si mantenir o no la seva regió dins d'Espanya", explica la televisió. Citant 'El País', BFMTV assegura que "tota aquesta dramatització pretén fer veure que fa 300 anys que Espanya oprimeix Catalunya".