Bagué (CiU) exigeix a Margallo una disculpa per prohibir la presentació de Victus

El senador titlla l'afer “d’impresentable”

El portaveu de CiU a la Comissió de Cultura del Senat, Joan Bagué, ha exigit al ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, una disculpa oficial del govern d’Espanya davant l’escriptor Albert Sánchez Piñol i de l’editorial per prohibir la presentació de la seva novel·la ‘Victus’ a l’Institut Cervantes d’Utrecht programada per al dia 4 de setembre.

Alhora, Bagué ha manifestat el “ferm rebuig i la condemna” de CiU davant del “comportament impresentable” i de la “intromissió absolutament injustificable” d’una funcionària de l’ambaixada espanyola a Holanda, que en l’acte de presentació el dia anterior a Amsterdam va acusar Sánchez Piñol de ‘manipular la història’.

Funcionaris “inquisidors”

Davant d’aquests fets, Bagué ha subratllat davant Margallo que “no sembla gens adequat que els funcionaris de les ambaixades tinguin com a tasca exercir d’inquisidors, censors o de crítics literaris”.

‘Dret a censura’

El senador per Girona ha demanat que “s’adoptin mesures concretes” i li ha demanat al ministre si el Govern espanyol ha “recuperat el dret a censura amb els seus creadors”.

Bagué ha volgut deixar constància de la “consternació del grup per un fet tan lamentable”. Ha recordat també les justificacions de la vicepresidenta del Govern espanyol que va adduir “motius atribuïbles a l’Institut Cervantes i a la seva programació”, mentre el cap de Gabinet del president de l’Executiu, Jorge Moragas, sostenia que aquest llibre era també  ‘manipulador de la història’.