La col·lecció de la Casa Masó entra a formar part del Google Art Project

El web també permet fer una visita virtual per la casa-museu

La col·lecció de la Casa Masó és des d’avui la tercera de Catalunya que es pot consultar al Google Art Project, després de les col·leccions del MNAC i del Museu Episcopal de Vic, i per tant és la primera casa-museu catalana que s’hi inclou. En aquesta primera entrega, la Fundació Rafael Masó hi presenta una galeria amb imatges d’alta qualitat de 102 obres d’art, arts decoratives, mobiliari, fotografia, tèxtils i objectes de la llar. La Fundació ha volgut que sigui un conjunt representatiu de l’amplitud i varietat dels seus fons, i per això s’han seleccionat obres que Rafael Masó va dissenyar per a la seva casa natal juntament amb treballs d’altres autors presents a la col·lecció (Vicente López, Maella, Brull, Barrau, Urgell, Canyellas, Enric Casanovas i Fidel Aguilar, entre d’altres).
 
Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de la Fundació, ha explicat que “la Casa Masó és un element patrimonial essencial per conèixer la història recent de la ciutat, que conserva una col·lecció interessantíssima, i gràcies a les noves tecnologies amb aquesta acció demostra la voluntat d’estar encara més oberta als ciutadans de Girona i d’arreu del món, oferint-los la possibilitat de conèixer i estudiar aquests testimonis artístics llegats per la família de l’arquitecte.”
 
La galeria de la Fundació Rafael Masó al Google Art Project també inclou la possibilitat de fer una visita virtual per bona part de la Casa Masó, en una aplicació interactiva del sistema Google Street View en la qual es poden anar descobrint moltes obres d’art al seu lloc d’exposició habitual, de forma que al passar-hi es poden clicar i hi apareix una imatge d’alta resolució i la catalogació de l’objecte (www.google.com/culturalinstitute/collection/casa-masó?projectId=art-project). Una d’aquestes, el Drap de taula, dissenyat per Rafael Masó el 1905, es presenta en format gigafoto, és a dir, en format d’imatge digital d’un milió de milions de píxels que permet veure detalls minúsculs del brodat.
 
Des que va ser seleccionat per entrar al Google Art Project, el 2013, l’equip de la Fundació Rafael Masó ha estat treballant amb tècnics del Google Cultural Institute que s’han desplaçat a la Casa Masó provinents d’Anglaterra, Itàlia i Polònia per dur a terme diferents aspectes de la galeria d’imatges que des d’avui és accessible a la xarxa. Durant els pròxims mesos la Fundació confia poder ampliar el nombre d’obres d’art i objectes que s’hi mostren, a més de presentar-hi la seva primera exposició virtual.
 
El Google Cultural Institute s’ha associat amb centenars de museus, institucions culturals i arxius per acollir en línia els tresors artístics i culturals d’arreu del món. Actualment s’hi poden veure més de 74 mil obres d’art de 424 col·leccions (www.google.com/culturalinstitute/collections). Les diferents eines que ofereix (Art Project, Meravelles del Món, Arxiu d’Exposicions, Street View, etc.) estan pensades per facilitar i millorar l’accessibilitat a obres d’art, monuments, exposicions digitals i elements patrimonials a un públic global, amb imatges de gran qualitat.