Girona rebrà uns 518.000 euros per una parcel·la prop de les hortes de Santa Eugènia

El ple desencalla el polèmic projecte de la central hidroelèctrica de l'Aurora

L'Ajuntament de Girona ha aprovat treure a concurs la venda d'una parcel·la de la seva propietat a la zona del Parador del Güell, on s'hi poden fer equipaments comercials.

Amb aquesta venda, l'ajuntament podria ingressar, com a mínim, 518.000 euros. A més, per tal d'evitar que ningú pugui comprar et terreny per especular, l'ajuntament marca uns terminis per demanar llicències d'obres i per posar les màquines a treballar i, si el futur propietari no els compleix, també s'han previst penalitzacions. L'ajuntament és propietari de l'11,27% d'aquesta parcel·la, de 7.076 m2 de superfície i d'una edificabilitat de 8.661 m2 de sostre.

L'acord ha comptat amb el suport de del PPC, els regidors no adscrits Glòria Plana i Carles Palomares i sis dels set regidors socialistes. Per sorpresa, la regidora Sílvia Paneque (alcaldable del PSC per a les properes eleccions) ha decidit abstenir-se. També ho ha fet el no adscrit Carles Bonaventura. La CUP i ICV hi ha votat en contra. Per una banda, des de la CUP han criticat que és "imprudent" que una ciutat perdi zones agrícoles per convertir-les en un equipament comercial. El portaveu d'ICV, Joan Olòriz, ha indicat que Girona ja disposa de poc patrimoni si es compara amb d'altres ciutats mitjanes i que caldria "guardar-se un roc a la faixa" per si fes falta més endavant. 

Acord sobre l'antiga Aurora

El ple també ha aprovat inicialment una modificació que afecta l'antiga central hidroelèctrica Aurora, situada a tocar del Ter a la zona de Pedret. Aquest espai, de propietat privada, arrossega un litigi de més de dotze anys i ha acabat en diverses vegades als tribunals. Els propietaris volien fer ús de tota l'edificabilitat que li reconeixia el Pla General del 2002 (avalada per una sentència del TSJC) però els Naturalistes de Girona van portar el cas als tribunals en saber que es volia destinar l'espai a fer-hi una macrodiscoteca per considerar que afectava zones inundables i d'alt valor. 

Després de mesos de converses amb els propietaris, finalment s'ha arribat a un acord que permet als amos fer ús de 4.381 m2 de sostre amb compromís de mantenir les façanes existents. En l'acord els amos també renuncien als usos recreatius i, finalment, es reconeix que els usos de l'espai seran per a dotacions i serveis privats (comercials i restauració, principalment). Fora d'aquest espai d'usos privats hi haurà una zona verda protegida que evita que, per exemple, es facin els aparcaments que en alguna ocasió s'havien planificat. 

L'acord s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els regidors, a excepció de l'abstenció de la regidora no adscrita Glòria Plana. Tots han coincidit en reconèixer els esforços del regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, per arribar a una solució consensuada i dialogada. 

El ple també ha aprovat una moció del PSC que demanava executar el pla d'ascensors impulsat pel govern el maig del 2012. D'altra banda, s'ha descartat la moció de la CUP per reprovar el regidor de Seguretat i Via Pública, Joan Alcalà, per haver fet unes declaracions on deia que no s'havia de donar almoina als pidolaires. La moció també volia "aturar la imposició de sancions" als sense sostre i iniciar una revisió de l'ordenança de Civilitat. CiU, PSC i ICV ha demanat retirar la moció però la CUP només s'ha avingut a votar per separat els tres punts. Cap ha prosperat.