Ecologistes en Acció identifica 117 punts negres a la costa catalana

L'entitat mostra la seva preocupació per projectes com ElBullifoundation

Ecologistes en Acció ha identificat 117 punts negres a la costa catalana i ha denunciat el "procés de regressió de polítiques catalanes i estatals de protecció del litoral" per donar cabuda a un "model privatitzador i especulador del territori", en referència a projectes com El Bulli Foundation, al Parc Natural del Cap de Creus; el Pla Especial del Port Vell i la Marina de Luxe, a Barcelona, i el projecte Barcelona World, que pot tenir un "importants impactes ambientals" a les zones humides de la Pineda, concretament a la Sèquia Major, catalogat com Espai d'Interès Natural.

Les comarques de Barcelona sumen 48 banderes negres, les de Tarragona 26; el litoral gironí 23 i les Terres de l'Ebre 17. L'entitat ha presenta aquest dilluns el seu informe anual Banderes Negres 2014, que analitza l'estat de la costa mostrant la degradació i les amenaces que pateix el litoral català.

Així mateix, assenyala els responsables i implicats en el procés de destrucció. Ecologistes en Acció, a més, ha atorgat tres banders negres que afecten tot el litoral, com són la nova Llei de costes i el seu reglament, les prospeccions sísmiques d'hidrocarburs i la regeneració de les platges.

Entre les banderes negres, Ecologistes en Acció destaca, entre d'altres, el nou projecte de Ferran Adrià, ElBullifoundation, un complex de 4.000 metres quadrats a l'entorn natural de Cala Montjoi, dins del Parc Natural del Cap de Creus; el Pla Especial del Port Vell i el Projecte de la Marina de Luxe, al litoral de Barcelona i el projecte Barcelona World, de l'empresa promotora Veremonte. A més, l'informe també esmenta del Projecte Castor d'emmagatzematge subterrani de gas natural, actualment paralitzat després de l'activitat sismològica a la zona.

Per tot això, Ecologistes en Acció ha demanat un "canvi radical" i han subratllat que "aquest model és el culpable de la crisi actual" i ha advertit de les conseqüències d'aquestes projectes en a pesca, el turisme i els efectes en l'equilibri social de les poblacions costaneres.