Jutgen a Girona tres voluntàries del Multireferèndum per desobediència a l'autoritat

Es tracta de tres membres de la PAH

Tres voluntàries del Multireferèndum celebrat el 25 de maig passat a Girona, tal com es va fer a altres municipis de Catalunya, han declarat aquest dilluns als jutjats d'aquesta ciutat com a imputades per una falta de desobediència a l'autoritat. Es dóna el cas que les tres persones jutjades són membres de l PAH -la portaveu, Marta Afuera, i dues membres més-, un fet que des de la Xarxa pels Drets Socials de Girona veuen com a un element més de l"aleatorietat" d'aquest cas.

Recorden que de les set meses de vot que es van instal·lar a la ciutat només aquesta on participaven les membres de la plataforma ha estat denunciada. Demanen que s'arxivi el cas, tal com ha passat en altres punts de Catalunya. A tres quarts d'onze del matí d'aquest dilluns les tres imputades han declarat als Jutjats de Girona. Se'ls imputa una falta de desobediència a l'autoritat durant la participació al Multireferèndum del 25 de maig passat, una celebració que es va fer arreu de Catalunya. Demanen que s'arxivi el cas perquè no van fer res malfet i van exercir un dret democràtic.

Ho ha assenyalat Florencio de la Torra, membre de la Xarxa pels Drets Socials de Girona, qui ha subratllat que el que "es demanava era un dret bàsic com és poder votar en consultes i referèndums sobre qualsevol cosa d'interès ciutadà". A més, ha recordat que l'acció "no va interferir" en les eleccions europees que es feien aquell mateix dia ni a cap altre activitat i que no es va perjudicar a ningú. És per això que consideren que "no té cap sentit" que el cas tiri endavant.

Confien que com ja ha passat a altres punts de Catalunya, com és a Berga i el Prat de Llobregat, la justícia decideixi arxivar la causa. Només a Vic es va sancionar amb 20 euros de multa als imputats. A la demarcació de Girona hi ha el cas de quatre voluntaris del Multireferèndum que van ser citats al Jutjat d'Instrucció d'Olot per un delicte greu de desobediència a l'autoritat, un fet diferencial a la resta de casos ja que suposa que es decideixi per la via penal i no pas l'administrativa.

Un fet "aleatori"

Les tres imputades de Girona són també membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Es tracta de la Fátima, la Dora i la Marta Afuera, aquesta última portaveu de la plataforma a Girona. No entenen com és que només es denunciés la seva mesa i a aquestes persones en concret, ja que a la ciutat hi havia instal·lades sis taules més. "Que cadascú es faci la seva opinió a partir dels fets", ha conclòs aquest matí Nuria Massegur, membre de Justícia i Pau i de la Xarxa pels Drets Socials de Girona, moments abans que entressin les imputades als jutjats.

Una trentena de persones, acompanyades de pancartes a favor del multireferèndum, s'han concentrat davant dels Jutjats de Girona com a mostra de suport.

El Multireferèndum va ser una iniciativa ciutadana que, coincidint amb les Eleccions Europees, donava l'opció de votar sobre diverses temes relacionats amb el model energètic, l'alimentari el deu públic o la participació ciutadana. La junta electoral espanyola va prohibir la iniciativa i les forces policials van rebre l'ordre de retirar les urnes alhora que es van aixecar desenes d'actes.