L'anyada de la DO Empordà caurà entre un 20 i un 30% pel mal temps

En algunes zones no es podrà aplicar la denominació per la baixa qualitat

Mal any per als vins de l'Empordà. La DO Empordà calcula que la producció d'enguany caurà entre un 20 i un 30% respecte a l'anyada de l'any passat. Des de l'organització, subratllen que les inclemències meteorològiques han jugat una mala passada en determinades zones del territori empordanès i que hi haurà terrenys on el vi extret no podrà ser classificat dins d'aquesta denominació.

El president de la DO Empordà, Josep Blanch, ha donat a conèixer aquestes xifres durant la Festa de la Verema dins de la 30a edició de la Mostra del Vi de l'Empordà que ha superat les previsions amb més de 7.500 tiquets venuts i ha atret professionals nord-americans que s'han interessat pels vins de l'Empordà.

"No podem dir que el temps ens hagi acompanyat, creiem que el raïm s'haurà de classificar molt per zones, el producte serà bo però notarem un gran descens de la producció", ha resumit el president de la DO Empordà, Josep Blanch. L'any passat, la cinquantena de cellers de la denominació, van aconseguir augmentar entre un 10 i un 15% la producció. "Per això enguany tindrem un 20 o un 30% menys" de producció, ha assenyalat el president. Són unes xifres similars a les del 2012, quan els empresaris i els cellers de la zona van patir les conseqüències de les calorades i el gran incendi de l'Empordà que va devastar part de les vinyes.


"Hi haurà algunes zones que el vi extret no es podrà classificar com a DO Empordà, hi ha terrenys que han patit pel tema de la pluja o les pedregades que van caure durant el mes de juny", ha afegit Blanch. El president ha fet aquestes valoracions des de la Festa de la Verema 2014 que ha servit per extreure el primer most de la temporada. Enguany, aquesta celebració s'ha volgut realitzar coincidint amb la commemoració del 30è aniversari de la Mostra del Vi de l'Empordà que durant dies ha omplert de gom a gom la Rambla de Figueres.

"Es tracta d'un reconeixement a la ciutat de Figueres, aquesta mostra és la nostra mostra, la més important per al sector on participen els cellers més representatius de l'Empordà i hi està present el 80% de la producció que tenim", ha explicat Blanch. El president també ha assenyalat que la mostra serveix per presentar nous productes i que acostuma a atreure experts i professionals d'arreu de Catalunya que visiten la fira per conèixer els nous productes.

La Festa de la Verema d'enguany ha comptat amb el pregó de l'enòleg, escriptor i exbatlle de Figueres, Eduard Puig Vayreda, que ha fet un repàs de la història de la verema tot comparant-ho amb l'actualitat. La Confraria de la Bóta de Sant Ferriol i la Jove Confraria de Vins i Caves de l'Empordà han estat els encarregats de premsar el nou most al ritme dels sons de l'agrupació 'Mata de Jonc'. La celebració també ha comptat amb la presència del director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, que ha ressaltat la millora de la qualitat dels vins de la DO Empordà des del 1996. "Ara fa més de vint anys hi havia la meitat de cellers que ara però es feia la mateixa producció, actualment el vi de l'Empordà ha multiplicat per tres el seu preu", ha explicat. Segons les xifres aportades per Estanyol, actualment la DO Empordà ha aconseguit internacionalitzar els vins de les comarques gironines i d'aquesta denominació exportant a països com a Japó o Estats Units.

"A Girona el vi és el segon producte que més s'exporta, potser ara caldria potenciar més el consum intern, a les comarques gironines i a Barcelona, on hi ha un gran mercat", ha apuntat. En total, un centenar de persones han seguit la Festa de la Verema que s'ha realitzat a la plaça Josep Pla de la capital de l'Alt Empordà.

Més de 7.5000 visitants a la 30a Mostra del Vi de l'Empordà

Al costat, a la Rambla de Figueres, milers de persones tastaven els vins de 16 cellers de la DO Empordà i els productes com - galetes, bunyols o embotits- que també es troben dins d'aquesta classificació. "Gairebé estem morint d'èxit", ha assegurat el regidor de Promoció Econòmica de Figueres, Manuel Toro. Des del dijous, el consistori calcula que han passat més de 7.500 persones per la fira. "Dissabte ja ens estàvem quedant sense copes, creiem que podríem arribar a les 9.000 persones", ha detallat.

Enguany, l'Ajuntament de Figueres ha destinat un pressupost de més de 80.000 euros per realitzar la 30a Mostra de Vi de l'Empordà que ha comptat amb un reguitzell d'activitats paral·leles com conferències, 'cata de vins', rutes etnològiques per dins de Figueres, visites a cellers o menús a mòdics preus amb vins de l'Empordà. A més, el divendres passat més de 70 experts internacionals - sobretot nord-americans de Napa Valley- van participar en el seminari 'Marca Vi'. "El seminari estava dirigit a professionals que volguessin aprendre com posicionar la seva marca en aquest món competitiu dels vins i podem dir que es van enamorar de l'Empordà", ha explicat Toro.

Segons el regidor, els experts i etnòlegs americans van quedar "meravellats" amb l'oferta de les comarques gironines, de l'Empordà i la qualitat dels vins. "Enguany hem pujat el llistó i hem vist que la gent ha respost, cada cop els ciutadans són més exigents i busquen més qualitat", ha explicat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip. La batllessa ha destacat que a partir de demà, dilluns, l'equip de govern ja començarà a pensar i treballar en la pròxima edició. Segons Felip, enguany s'han registrat visitants d'arreu de les comarques gironines, de Catalunya i de la Catalunya del Nord. "No podem baixar el llistó", ha conclòs.