El bisbe de Girona reitera el suport a la consulta

Francesc Pardo i el bisbe de Solsona, Xavier Novell, s'han mostrat favorables al referèndum del 9-N

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha tornat a defensar la consulta del 9-N en el full parroquial d'aquest mes de setembre. "Conèixer què desitgem els ciutadans és fonamental per assumir decisions, siguin les que siguin, i per configurar el present i el futur", subratlla Pardo en el text.

El bisbe considera també que cal defensar la llibertat d'opinió per mantenir la convivència i cercar el bé comú del país. Pardo ja va mostrar el seu suport al dret a decidir l'any passat i aquest nou escrit arriba després que el bisbe de Solsona, Xavier Novell, també s'hagi posicionat a favor de la legalitat de la consulta i hagi assegurat que el dret a votar "és anterior i superior a l'ordenament jurídic vigent".

El bisbe de Girona ha escrit: "Siguem conscients que ningú no és propietari del país, i que no hi ha una sola cultura ni una sola manera d'estimar-lo". Així, Pardo creu que és "prioritari cercar el bé comú per sobre de la pròpia manera de pensar i per sobre de qualsevol estratègia". En aquest sentit adverteix que cal ser "respectuosos, justos, amables envers les persones i grups que tenen diverses postures" sobre l'encaix de Catalunya a Espanya. "Tanmateix, cal sempre el discerniment, la informació, el raonament i la possibilitat de decidir".

Per tot plegat, el bisbe manté la reflexió que va fer fa just un any i conclou: "Conèixer què desitgem els ciutadans és fonamental per assumir decisions, siguin les que siguin, i configurar el present i el futur".

Ara fa un any Pardo es va mostrar a favor de la consulta per poder conèixer "l'opinió real" de tots o de la majoria dels ciutadans a Catalunya, que tenen el dret i deure de manifestar la seva opinió en qüestions "importants i essencials". Així ho assenyalava també en el full parroquial del setembre passat. Criticava llavors la falta de diàleg d'aquells que presenten objeccions legals, que" no poden ser una excusa per refusar el diàleg" i que "cal partir del principi que les lleis es poden modificar pel bé dels ciutadans". També reclamava informació "entenedora" i "precisa" per conèixer-ne les conseqüències polítiques, econòmiques i socials.

Sota el títol 'Al servei del nostre poble, festa i reflexió', el bisbe de Girona plantejava un seguit de qüestions sobre el procés cap a la independència i afegia que "sense consulta, tothom es pot erigir en portaveu del poble". Fa un any, Pardo preguntava per exemple: "independència o no? De quin tipus d'estat parlem? Quina relació amb l'actual Estat i amb els seus convenis i deures? Possibilitats reals d'un estat federat? Viabilitat en el context d'Europa i de les nacions?", entre d'altres.

El bisbe també demanava que es fes pedagogia i un gran esforç per evitar una fractura social que fos  "irreparable" i que deixés "ferides obertes" i per això demanava a totes les institucions que consensuessin el full de ruta per assegurar el model de societat que decideixin els ciutadans.