Empleats de La Fageda treballen en la prevenció d'incendis al Parc Natural de la Garrotxa

Els treballs tenen un cost de 10.343 euros

Des de principis del mes d'agost, deu persones de la brigada de jardineria de la cooperativa La Fageda estan treballant en la finca pública de Can Jordà - propietat de la Diputació de Girona- i que es troba situada íntegrament dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La cooperativa La Fageda és una entitat social sense ànim de lucre que treballa per a la integració laboral de persones de la comarca de la Garrotxa que pateixen discapacitats intel·lectuals o trastorns mentals severs.

Aquesta actuació és una iniciativa de l'Obra Social 'la Caixa' i la Diputació de Girona, que s'inclou en el marc del conveni de col·laboració per a la defensa dels valors naturals de les comarques gironines que existeix entre les dues entitats.

En principi, els treballs tenen com objectiu crear les condicions favorables per a la naturalització de l'estructura forestal de la fageda i millorar les infraestructures de prevenció d'incendis de l'alzinar que hi ha dins la finca. En concret, els treballadors estan creant una franja de baixa càrrega en els més de 25 metres que hi ha més propers a la pista forestal i també porten a terme actuacions per millorar l'estat de les alzines de la zona.

Des de la Diputació de Girona subratllen que les actuacions de naturalització de la fageda volen "deixar el bosc a punt" perquè les masses forestals puguin evolucionar de manera natural. "Es tracta de treballs d'estassada selectiva en zones amb arbustos, selecció de tanys en les mates joves i tallada selectiva en mal estat fitosanitari", expliquen en un comunicat.

Segons ressalten des de l'entitat, la finalitat d'aquest tipus de gestió mediambiental - que es realitza a diversos països europeus- és arribar a tenir ecosistemes forestals "madurs", amb arbres d'edat avançada i fusta morta que pot servir de refugi per a una gran varietat d'espècies de flora, fauna, líquens i fongs. En total, aquests treballs s'estan duent a terme en 4,61 hectàrees d'aquest espai emblemàtic de la Garrotxa.