Mor als 92 anys el pintor i escultor de Cassà de la Selva Josep Lloveras

Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2012

El pintor i escultor de Cassà de la Selva (Gironès) Josep Lloveras va morir ahir al vespre a l'Hospital Sant Pau de Barcelona. Nascut l'any 1922, Lloveras era fill de pastors dels Massís de les Gavarres. Als 14 anys va iniciar-se com a artista als 14 anys. Primer es va traslladar a Barcelona, on va començar a treballar de pintor de parets i després va estudiar a l'Escola Superior de Belles Arts on va començar a treballar la temàtica religiosa. La seva primera exposició va ser a la Galeria Argos del Palau de la Virreina.

Entre el 1948 i el 1952 va viure a París. L'any següent va anar a Mèxic per després instal·lar-se a Cuba, concretament a l'Havana, on va assolir la seva maduresa creativa i on va entrar en contacte amb Rafael Marquina i Angulo amb qui va fer nombroses exposicions. L'any 1967 es va establir a Miami i després a Puerto Rico i no va ser fins al cap de tres anys que va decidir tornar a Barcelona i a Cassà de la Selva, on va obrir dos estudis.

L'any 1980 va fundar a la seva localitat natal l'Estudi d'Art Lloveras on des de llavors es va convertir en un important referent cultural. L'any 2009 l'Ajuntament va signar un conveni amb l'artista per la creació d'una fundació per difondre i conservar la seva obra. Des de llavors, però, el projecte no ha avançat.

L'any 2012 la Generalitat li va concedir el Premi Sant Jordi en reconeixement a la seva trajectòria artística.

Il·lusionat i actiu fins als últims dies

Josep Lloveras va estar treballant fins fa dues setmanes, abans de ser ingressat a l'Hospital Sant Pau de Barcelona. Segons el director de l'Escola d'Art de Cassà de la Selva i alumne del pintor, Carles Torrent, havia fet reformes a l'estudi per treballar més còmodament i estava "entusiasmat" amb un projecte artístic. "Només tenia ganes de deixar l'hospital i anar cap al seu estudi perquè tenia al cap el que volia fer", ha explicat aquest matí a l'ACN, tot afegint que ha mostrat "entusiasme i il·lusió" fins a l'últim moment.

La seva obra pictòrica està repartida per Catalunya i en col·leccions particulars a l'estranger. La seva obra està formada bàsicament per obres d'art sacre, nus femenins a l'oli, aquarel·les, llapis de colors i rotuladors. Al llarg de la seva vida va signar amb diferents noms: Lloveras, Lloveras de Reina, Sarevoll (per firmar els seus treballs eròtics) i Lloveras R.

La cerimònia de l'enterrament es farà demà dijous a l'església Sant Martí de Cassà de la Selva a les cinc de la tarda.